Начало / Читатели / Четири за началото на учебната година

Четири за началото на учебната година

Някоя от тях може да е и първата самостоятелна книжка в живота на детето

Срещата с книга винаги е вълнуваща – а като е в ръцете на някое дете пък, ни става още по-мило. Затова и тръгнахме по дирите на детските книги, които могат да се превърнат във вълнуващо преживяване за малчуганите. Лятото остава лека-полека зад гърба ни, така че е време за нови приключения… Книгите могат много да помогнат в това отношение и да отворят врата към светове, в които детето само да се превърне в чародейник и герой едновременно.

Ето нашите четири за начало на учебната година

207385_b

Раздяла с лятото – „Алеа Аквариус. Повикът на водата“

Разбира се, преди да дойде време за сериозни училищни занимания, е хубаво да сложим ритуално край на лятото. А книгата на Таня Щевнер помага вълните му да шумят през цялата година. Алеа Аквариус е морско момиче, а май всяко дете минава пред периода на морските феи, вълшебници и русалки. Разликата е, че героинята на Таня Щевнер е на годините на Пипи, така че по-скоро е голямо момиче, което иска да знае повече за себе си и защо възрастните са толкова странни. Тръгва на приключение, че да открие майка си и… се оказва насред вълните, които обаче крият неподозирана тайна. И ето че вълшебството може да започне! А децата ще се радват на цяла поредица.

214346_b

Училище за малки писатели – „Как да станеш страхотен #автор”

В случая имаме насреща си едно творчески създадено помагало за всички малчугани, които се изкушават от думите и писането въобще. За децата професията на писателя звучи много трудна и тежка, но истината е, че съвременните герои – напримел влогъри или ютюбъри, правят и това поприще желано и мечтано. В случая помагалото на Кристофър Едж помага децата да придобият онази грамотност, която да им позволи да си помечтаят и те да бъдат известни, но забележете, с писане! Препоръките на Едж, който е майстор на детските книги, са в много посоки и ориентирани към съвременните медии, така че страничният ефект от книгата му може да бъде например този детето да осъзнава възможностите на интернет и електронните устройства, като те престанат да са просто едно безкрайно забавление. А това означава, че у дома вече имаме разумен малък човек…

224640_b

За завързване на нови познанства – „От сърце. Книга за добротата“

Много е трудно да се обяснят отношенията между най-малките и например това защо си заслужава да сме добри един към друг. Какво остава пък за това, че е хубаво да се изслушваме… Та тук Алисън Грийн прави една голяма услуга на всички родители, предлагайки своята „От сърце. Книга за добротата”. Предназначена е за достатъчно малки читатели, че качества като искреност, откровеност, любвеобилност да се превърнат в част от характера им. Създаденото от Грийн се противопоставя на агресивната култура, която налагат електронни медии, поп музика, анимационни филми… всеки родител може да продължи списъка сам! Книгата е и своеобразен експеримент, защото е побрала илюстрации на общо 38 сърцати художници… Което означава, че без значение от възрастта, всеки, който обича книгите, ще получи импулс да е по-усмихнат. И по-добър.

unnamed

Класическа приказка – „Младият англичанин”

Способността на книгите да създават истински пленителни приключения е запечатана в създаденото от Вилхелм Хауф. Истински класик, с който са израснали няколко поколения, той е създател на славните истории за „Малкият Мук”, „Халифът Щърк” и много други. Също толкова вълшебна е и „Младият англичанин”, която е част от годишниците с приказки, които съставя немският поет и писател. Тъй като самият той е сравняван с Братя Грим или Андерсен, ясно е, че историята си заслужава. Пък и е особено важно децата да преживяват такива вълшебства. Дори от чисто прагматична гледна точка – богатата фантазия, казват, им помага и в училище.

Книги за началото на учебната година подбра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

154425796

Рей Бредбъри пише хрониките на отиващото си време

Писателят е роден точно преди век Когато бил на девет, подигравките на съучениците му го …