Начало / Читатели / Четири за началото на учебната година

Четири за началото на учебната година

Някоя от тях може да е и първата самостоятелна книжка в живота на детето

Срещата с книга винаги е вълнуваща – а като е в ръцете на някое дете пък, ни става още по-мило. Затова и тръгнахме по дирите на детските книги, които могат да се превърнат във вълнуващо преживяване за малчуганите. Лятото остава лека-полека зад гърба ни, така че е време за нови приключения… Книгите могат много да помогнат в това отношение и да отворят врата към светове, в които детето само да се превърне в чародейник и герой едновременно.

Ето нашите четири за начало на учебната година

207385_b

Раздяла с лятото – „Алеа Аквариус. Повикът на водата“

Разбира се, преди да дойде време за сериозни училищни занимания, е хубаво да сложим ритуално край на лятото. А книгата на Таня Щевнер помага вълните му да шумят през цялата година. Алеа Аквариус е морско момиче, а май всяко дете минава пред периода на морските феи, вълшебници и русалки. Разликата е, че героинята на Таня Щевнер е на годините на Пипи, така че по-скоро е голямо момиче, което иска да знае повече за себе си и защо възрастните са толкова странни. Тръгва на приключение, че да открие майка си и… се оказва насред вълните, които обаче крият неподозирана тайна. И ето че вълшебството може да започне! А децата ще се радват на цяла поредица.

214346_b

Училище за малки писатели – „Как да станеш страхотен #автор”

В случая имаме насреща си едно творчески създадено помагало за всички малчугани, които се изкушават от думите и писането въобще. За децата професията на писателя звучи много трудна и тежка, но истината е, че съвременните герои – напримел влогъри или ютюбъри, правят и това поприще желано и мечтано. В случая помагалото на Кристофър Едж помага децата да придобият онази грамотност, която да им позволи да си помечтаят и те да бъдат известни, но забележете, с писане! Препоръките на Едж, който е майстор на детските книги, са в много посоки и ориентирани към съвременните медии, така че страничният ефект от книгата му може да бъде например този детето да осъзнава възможностите на интернет и електронните устройства, като те престанат да са просто едно безкрайно забавление. А това означава, че у дома вече имаме разумен малък човек…

224640_b

За завързване на нови познанства – „От сърце. Книга за добротата“

Много е трудно да се обяснят отношенията между най-малките и например това защо си заслужава да сме добри един към друг. Какво остава пък за това, че е хубаво да се изслушваме… Та тук Алисън Грийн прави една голяма услуга на всички родители, предлагайки своята „От сърце. Книга за добротата”. Предназначена е за достатъчно малки читатели, че качества като искреност, откровеност, любвеобилност да се превърнат в част от характера им. Създаденото от Грийн се противопоставя на агресивната култура, която налагат електронни медии, поп музика, анимационни филми… всеки родител може да продължи списъка сам! Книгата е и своеобразен експеримент, защото е побрала илюстрации на общо 38 сърцати художници… Което означава, че без значение от възрастта, всеки, който обича книгите, ще получи импулс да е по-усмихнат. И по-добър.

unnamed

Класическа приказка – „Младият англичанин”

Способността на книгите да създават истински пленителни приключения е запечатана в създаденото от Вилхелм Хауф. Истински класик, с който са израснали няколко поколения, той е създател на славните истории за „Малкият Мук”, „Халифът Щърк” и много други. Също толкова вълшебна е и „Младият англичанин”, която е част от годишниците с приказки, които съставя немският поет и писател. Тъй като самият той е сравняван с Братя Грим или Андерсен, ясно е, че историята си заслужава. Пък и е особено важно децата да преживяват такива вълшебства. Дори от чисто прагматична гледна точка – богатата фантазия, казват, им помага и в училище.

Книги за началото на учебната година подбра Краси Проданов

Прочетете още

422065351_724037106485594_8062317724303146292_n

Децата избират най-хубавите книги на годината

Всеки участник е част от почетното жури „Бисерче вълшебно“ стартира сега за 12-ти път – …