Начало / Читатели / Книги за изпращане на лятото

Книги за изпращане на лятото

Четенето им навън сега е като ритуал

Слънчевият септември, пък и многото почивни дни, напълниха градинки, паркове и плажове. Някои си играеха, други мереха с поглед преполовените си бири, но за наша радост имаше и такива, които се бяха зачели сериозно – с риск септемврийското жежко слънце да им направи лоша услуга. Ние пък надникнахме любопитно, че да видим кои са тези заглавия, които служат, така да се каже, за изпращане на лятото. Книгите, с които затваряме с усмивка вратата на най-слънчевия сезон.

Може би именно тяхното настроение ще се запечата в нас и ще ни дарява с енергия в есенните дни, които предстоят. Ето ги…

5720341_b

Сърцето искри с „Човек на име Уве”

Книгата на Фредрик Бакман е за хората изобщо, но и за отделният човек. По страниците ѝ си даваш сметка колко много превъплъщения може да има любовта. И колко е важно да усещаме, да регистрираме всяко едно от тях. Защото, както се казва по страниците на „Човек на име Уве”, „какви странни неща ти липсват, когато изгубиш някого”. Така е и с лятото, а романът на Бакман помага то да се отпечата дълбоко в нас и да ни храни идните сезони.

211580_b

Умението да преоткриваме всичко или „Първа любов”

Книгата на Тургенев може да ви се стори малко странен избор за раздяла с лятото, но в нея е запечатано онова неподправено усещане за първа среща, за първо докосване до живота. Все едно отваряме една врата, като знаем, че всичко, което се крие зад нея, ще ни донесе само блаженост. Животът има страстта да ни опровергава, но затова са книгите – да възстановяваме тази своя невинност. Тургенев е прекрасно средство в това отношение! Затова и „Първа любов” обагря края на лятото с усещането за чудесно изживяване – и за още по-тайнствено негово продължение.

224872_b

„Всяко сърце е врата” чудесно описва състоянието ни

Лятото свършва, но вместо да се чувстваме не на мястото си, знаем, че идва нещо още по-хубаво. Затова и фантастичните светове на Шонин Макгуайър са чудесни, че да осъществим тази промяна. Искрено се зарадвахме, като видяхме, че и това е предпочитано заглавие на плажа! „Всяко сърце е врата” представлява началото на една мащабна фентъзи поредица. В нея добре познатите литературни герои се завръщат от вълшебните светове на приказки и великолепни истории. Чака ги една по-различна действителност, с която да се сборим и да моделираме по своему. Като в живота.

210374_b

„Произход” занулява мисълта

Книгата на Дан Браун се прие с любопитство, като четенето ѝ стана задължително за онези, които харесват например „Ад” или „Шифърът на Леонардо”. Писателят се нагърбва с това да осветли някои от вечните въпроси, които си задаваме, като помага мисълта ни да се отпусне и да приеме, че всичко може да се е случило другояче. Затова и „Произход” някак насърчава творческото ни мислене. Книгата е сериозна и напрегната, но позволява да направим препратки и ние към своя живот. Чудесна е като отваряме врата към нов сезон! Пък един такъв роман-енциклопедия може да е и прекрасно забавление… Както в случая!

152581_b

Порция „Любов”, за да си дойде всичко на мястото

Завършваме нашия минипреглед на книги за края на лятото с истинска модерна класика – „Любов” на Елиф Шафак преминава далеч отвъд пределите на собственото ни осъзнаване. Книгата е дълбоко философска и изпълваща сърцето, а именно от това имаме нужда сега. Пясъчният часовник на лятото показва, че то си отива безнадеждно, но именно мъдростите в „Любов” помагат да видим и времето, и себе си по друг начин. Най-вече през призмата на любовта. Може би заради това и книгата на Елиф Шафак е толкова обичана! Разтворете я сега… и лятото ще ви докосва по всяко време.

Книги за раздяла с лятото подбра Краси Проданов

Прочетете още

newsletter_m

Ухание от хубави книги през март

Ето заглавията, които ще са най-търсени този месец в „Хеликон“ „ТАТЯНА ЛОЛОВА от А до …