Начало / Свят / Нобелов лауреат създаде пиеса срещу диктата на парите

Нобелов лауреат създаде пиеса срещу диктата на парите

Петер Хандке изследва в нея самозапалил се младеж

e3e627d496643a31871d33ee51e2a823

Пиесата носи името на момчето – „Зденек Адамец”, и е издадена от Suhrkamp в Австрия. Вече имаше своята премиера и на сцена – по време на театралния фестивал в Залцбург в началото на август. Въпреки че стъпва на конкретен случай, творецът оставя героите си безименни. Не са назовани нито имената им, нито всъщност колко са, нито дори кой произнася конкретната реплика. Тръгвайки от действителна история, Хандке търси със средствата на изкуството причината за самоубийствения акт, като изважда на преден план протеста срещу диктата на парите и влиятелните хора в съвременния ни свят.

Вдъхновение черпи от разигралото се в Прага през 2003-а. Тогава Зденек Адамец, на когото е наречена пиесата, се запозапалва, повтаряйки действията на Ян Палах от 60-те години на миналия век. Изгарящото тяло на 19-годишното момче дори пада върху паметната плоча, вградена в тротоара в чест на Палах. Въпреки усилията на пожарникари и лекари, умира малко по-късно.

Открито е и прощално писмо, на базата на което полицията приема, че е имал лични проблеми. Самият той обаче е бил разследван заради уебсайт, в който поощрявал хората да предизвикват умишлени къси съединения в електрическата мрежа като протест срещу системата.

petr

Петер Хандке отдавна има отношение към Адамец. В своя роман Die Obstdiebin, излязъл преди три години, отделя една глава за самоубийството на момчето. Австрийският белетрист спечели Нобелова награда за литература през 2019-а

Лира.бг по информация от АПА и ЧТК

Прочетете още

marquez-gabriel-adv-obit-slide-lp84-superjumbo

Нова книга на Маркес излиза десетилетие след смъртта му

Скоро у нас ще се появи отново и „Сто години самота“ En agosto nos vemos, …