Начало / Без категория / 15 книги за различната любов

15 книги за различната любов

Изпращаме с тях юни, който се отбелязва и като прайд месец

must-read-lgbt-books-intro

ЛГБТ-литературата, както можем да я наречем още, е изключително богата! Предлага книги класически и съвременни, биографични, исторически и развиващи се във фантастични светове; книги, топлещи с любов и раздиращи от болка.

Ето 15 заглавия, които можем да добавим към библиотеките си или поне да прочетем.

5115621_b

„Мидълсекс” на Джефри Юдженидис, изд. Жанет-45

Носител на „Пулицър“ за 2013-а, „Мидълсекс” разказва спиращата дъха история на Калиопе Стефанидис и три поколения от гръцкото семейство Стеанидис, които пътуват от малко селище с изглед към планината Олимп в Мала Азия до Детройт в годините на Сухия режим. Стават свидетели на славните му дни като световна автомобилна столица и бунтовете през 1967-а, преди да се преместят в оградените с дървета улици на предградието Грос Пойнт в Мичиган.

За да разбере защо не е като останалите момичета, Калиопе трябва да разкрие голяма семейна тайна и изумителната генетична история, която превръща Кали в Кал, един от най-смелите разказвачи в съвременната художествена литература. Лирична и вълнуваща, „Мидълсекс” е един различен поглед към американския епос.

216150_b

 „Пурпур” на Алис Уокър, изд. Ориндж Букс

„Пурпур“ е литературна класика. С над един милион продадени екземпляра само във Великобритания, романът се превръща в явление, неподвластно на времето, и във вдъхновение за поколения читатели.

Това е историята на Сили, чернокожо момиче, родено в условията на бедност и сегрегация в сърцето на американския Юг. Многократно насилвана от мъжа, когото нарича „татко“, Сили е лишена от двете си деца и откъсната от обичната си сестра Нети, за да се озове в капана на задушаващ брак. И тогава в живота ѝ се появява Шуг Ейвъри, певицата-вълшебница, която сама направлява съдбата си.

220174_b

„Заличено момче” на Гарард Конли, изд. Колибри

Под натиска на своите родители – баптистки проповедник и домакиня – деветнайсетгодишният студент Гарард Конли бива принуден да се включи в програмата „Любов в действие“ на подкрепяната от църквата конверсионна ексгей терапия, която претендира, че „лекува“ хомосексуалността. В противен случай той ще изгуби семейството, приятелите си и Бог, към когото отправя молитви всеки ден от съзнателния си живот.

Великолепно написана и шокираща, дебютната книга на Конли проследява пътуването на млад мъж към истинската му самоличност, търпеливото и великодушно преодоляване на травмата и срама, подклаждани от неговото фанатично и тесногръдо обкръжение. Фактологично прецизните описания на вбесяващо нелепата терапия се редуват с лирични абзаци и размисли за любовта и природата на сексуалността.

206922_b

„Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената” на Бенджамин Саенц, Deja Book

Лято е. Аристотел и Данте са 15-годишни хлапаци, които са на границата на възмъжаването. Наглед са пълна противоположност – Данте има любящо и сплотено семейство, забавен и открит е, приятел с всички, докато Ари чувства, че сякаш никога няма да разбере кой е и какво иска. Баща му носи травма от войната във Виетнам, а майка му го притиска да бъде „нормален”, каквото и да означава това. Две обикновени момчета в един обикновен град.

Но когато започват да прекарват време заедно, те откриват, че споделят специална връзка – такава, която променя живота и трае завинаги. Очакват ги тежки изпитания, раздяла, насилие и болка. Но как иначе да открият най-важните истини за света и хората, които искат да бъдат?

215708_b

„С обич, Саймън” на Беки Албъртали, изд. Ибис

Шестнайсетгодишният Саймън Спиър предпочита да запази драмата за училищния мюзикъл, а не да я превръща в част от живота си. Но когато негов съученик случайно получава достъп до електронната му поща, дълбоко пазената му тайна е на път да бъде разкрита.

Сега Саймън е изнудван и ако не помогне на Мартин да спечели момичето, по което съученикът му си пада, писмата му, съдържащи най-съкровената му тайна, ще станат достояние на цялото училище…

10000000044793_b

 „Орландо” на Вирджиния Улф, изд. Колибри

Bирджиния Улф посвещава „Орландо“ на своята приятелка Вита Саквил-Уест – ексцентричната, харизматична и демонстративно бисексуална аристократка, по която е била романтично увлечена известно време.

Романът представлява фантастичната биография на младия шестнайсетгодишен поет Орландо от двора на кралица Елизабет I, който като хамелеон си сменя пола и личността и от мъж през XVI век, след близо 400 години на чудновати метаморфози, през 1928 г. се превръща в лейди Орландо – почтена съпруга и майка.

Отчасти любовно писмо до Вита Саквил-Уест, отчасти опит за нов вид биография, тук Вирджиния Улф развихря дръзкото си поетическо въображение на тема любов, превратности, история, творчество и с искрящо от остроумие перо ни представя пищна панорама на три епохи – плодовития и разпътен век на елизабетинци, подредения и свръхрационален XVIII век и сладникаво-сантименталната викторианска епоха, като същевременно разбулва и техните вечно премълчавани истини. Написана по един удивително лек и забавен начин, „Орландо“ е най-четивната и най-четената книга на Вирджиния Улф, претърпяла нечувани за времето си тиражи в Англия и Америка.

213550_b

 „Малък живот” на Ханя Янагихара, изд. Лабиринт

С „Малък живот“ Ханя Янагихара прави истинска сензация, нарежда се сред финалистите за такива престижни отличия като „Ман–Букър“ и Националната литературна награда на САЩ, поражда възторг и негодувание, отприщва разпалени спорове на какво всъщност е посветен романът: на неизличимите детски травми, които предопределят съдбата ни, на възмъжаването на четирима приятели – архитект, художник, актьор и юрист, на приятелството като единствения сигурен спасителен пояс в дните ни, на тънката, често размита граница между любов и дружба, на различната сексуална ориентация и живота без секс, на това, че всеки заслужава любов и състрадание, на склонността да оправдаваме онова, което не можем да променим, колкото и пагубно да е то за нас, на насилието – физическо, духовно, сексуално, – каквото е имало, има и ще има и за което, ако не друго, поне трябва да говорим на висок глас.

643586_b

De Profundis: Глас от бездната” на Оскар Уайлд, изд. Персей

„Глас от бездната” предоставя уникалната възможност да се надникне в най-съкровените мисли на твореца и човека Оскар Уайлд в най-преломния момент от неговия живот – присъдата за хомосексуализъм и двугодишния престой в затвора.

През 1892 г. Уайлд и младият лорд Алфред Дъглас, когото писателят галено нарича „Бози”, стават любовници. Тяхната връзка продължава до май 1895 г., когато Уайлд е осъден. Докато авторът излежава присъдата си, той не получава нито едно писмо от своя бивш любовник, което го подтиква да излее цялата мъка, съжаление и болка, които чувства, върху хартия. Така се ражда „De Profundis: Глас от бездната” – дълбока и изстрадана творба, написана под формата на писмо, адресирано до лорд Дъглас, в което Уайлд не само описва тяхната връзка, но и разсъждава над своя живот и над живота въобще; над страданието, човешката природа и артистичния темперамент.

216224_b

 „Освобождение” на Патрик Нес, изд. Артлайн-Студиос

Съвременна тийнейджърска история за живота, който се променя до неузнаваемост за секунди.

Cъбoтa e, лятo e и въпpeĸи чe Aдaм Topн вce oщe нe знae, цeлият мy живoт e нa път дa ce cpинe. Bзaимooтнoшeниятa мy щe ce пpoмeнят, тoй щe ce пpoмeни, нo мoжe би, мoжe би щe нaмepи нeзaвиcимocт в ocвoбoждeниeтo.

Bpeмeтo oбaчe изтичa, зaщoтo oт eзepoтo в дpyгия ĸpaй нa гpaдa ce e въздигнaл пpизpaĸ. Tъpceйĸи, ĸoпнeeйĸи, тя ocтaвя пътeĸa oт paзpyшeниe cлeд ceбe cи…

10000007493001_b

Трилогията „Нивганощ” на Джей Кристоф, изд. Егмонт

В свят с три слънца, където мрак настъпва веднъж на няколко години, Мия Корвeрe се присъединява към училище за убийци, решена да отмъсти за смъртта на семейството си.

След като става свидетел на екзекуцията на баща си на съвсем крехка възраст, Мия се крие в продължение на години – сама и без приятели. Но дарбата ѝ да говори със сенки я отвежда пред вратата на отдавна оттеглил се асасин, който й предлага друго бъдеще в един напълно непознат свят.

Мия потъва в свят на сенки, убийци и магия, където ще се влюби за първи път в момче… И за втори път, в момиче.

202705_b

„Каквото ти принадлежи” на Гарт Грийнуел, изд. Black-Flamingo

В един нетипично горещ есенен ден американец, преподавател в Американския колеж в София, влиза в обществените тоалетни в подлеза на НДК. Там се запознава с Митко, харизматичен млад уличник, и му плаща, за да прави секс с него. В следващите няколко месеца, тласкан от копнеж, самота и вкус към риска, американецът нееднократно се среща с Митко и постепенно се оказва впримчен във връзка, в която похотта води до взаимно преследване, а нежността се трансформира в насилие.

Докато се опитва да свърже копнежа си с болката, която той предизвиква, героят е принуден да се изправи лице в лице със собственото си тревожно минало, със света на детството, прекарано в американския Юг, където да си гей означавало да си отхвърлен от всички.

Съществуват обезкуражаващи паралели между страната на детството и чуждата страна, в която героят е попаднал и чиито география и тъги разкрива, докато опознава Митко и личната му история на болести, експлоатация и лишения.

219118_b

„Назови ме с твоето име” на Андре Асиман, изд. Black Flamingo

„Назови ме с твоето име“ е разказ за внезапната и силна любов, пламнала между един юноша и госта в лятната вила на родителите му над морските скали на италианската Ривиера. Неподготвени за последиците от привличането помежду им, в началото младежът и гостът се правят на безразлични. Обаче през следващите летни седмици, в които и двамата не могат да намерят покой, безпощадните подмолни течения на натрапчиви мисли и страхове, на възхищение и желание, усилват страстта им, докато те плахо пристъпват по минираното пространство помежду им.

Онова, което пониква от дълбините на техните души, е любовна история, продължила едва шест седмици, и преживяване, оставило отпечатък в тях за цял живот. Защото това, което двамата откриват на Ривиерата и през една нощ на страст в Рим, е единственото, за което се боят, че никога повече няма да открият истински: абсолютната близост.

212319_b

„Остайница” на Рене Карабаш, изд. Жанет-45

Романът отвежда читателя при суровия Канун на Леке Дукагини, който все още властва в изолирани местности на Балканите. В него жени стават заклети девиции се превръщат в мъже, като режат косите им и ги обличат в мъжки дрехи. Кръвните вражди между фамилиите са ежедневие, любовта е равна на смърт, а жената е равна на двадесет вола. На нищо повече. Честта се измерва с „два пръста над челото“. В този патриархат смъртта е постоянна гостенка почти на всеки дом. И това не е мит, а истина, която пълзи на не повече от 600 км от България. Тази истина не е чужда, това е нашата истина. Историята на човека и изборите, които прави, последвани от необратимите последствия от тях.

Книгата ни среща с Бекиа, едно момиче, което отчаяно иска да бъде син на баща си, който е искал да има момче. Докъде може да стигнеш, за да се превърнеш в син? Грях ли е да избягаш от смъртта? Грешка ли е да се отдадеш на страстта с цената на нечий друг живот? Това е история за човека отвъд пола, отвъд думите „син“ и „дъщеря“, „мъж“ и „жена“, за човека, събрал гнева и милостта на Господ в своите 21 грама душа.

223238_b

„Не казвай на мама” на Николай Йорданов, изд. Фабрика за книги

България. Циничният Александър се сблъсква с последиците от разгулния си живот.

Ирак. След пропъждането на братовчедка му от семейния дом младият Хаким дава клетва да се отрече от чувствата към съседско момче.

Иран. Някогашният обещаващ студент Иман се опитва да започне живота си наново след насилствена операция за смяна на пола.

Испания. Работещият в хотел Матиа̀с открива, че трябва да избира между живота и любовта.

Северна Корея. Ученичката Нае-ил се оказва единствен оцелял след опит на семейството ѝ да избяга в Китай.

САЩ. Неуверената певица в хор Тамика поема по пътя на световната слава.

Уганда. Младият член на Англиканската църква Лука се опълчва на местния проповедник, подкрепен единствено от синеоката си съседка Миембре.

Наблюдавани от отвъдното всички те се оказват част от обща история за любов, насилие и несподелена тайна.

223554_b

„Аз” на Елтън Джон, изд. Прозорец

Няма смисъл да се питам „ами ако…„, нали? Единственият въпрос, който си струва да си зададе човек, е: „А сега какво следва?“

Като малък, срамежливият Реджиналд Дуайт мечтае да стане поп звезда. На 23, вече е на първото си турне в Америка, изправен пред удивената тълпа по тесни сребристи панталонки с коли крака и тениска с надпис ROCK AND ROLL, изписан с пайети. Ражда се Елтън Джон и светът на музиката никога няма да бъде същият. Дните му са изпълнени с драма, музика, звезди приятелства и наркотици. После променя живота си отново, открива любовта с Дейвид Фърниш и става баща.

Тази книга понякога ще ви натъжи, понякога ще ви стресне. „АЗ“ обаче със сигурност ще ви разсмее и смехът ще е най-вече за сметка на сър Елтън Джон.

Книги за различната любов подбра Ася Михайлова
Авторът е книжар в „Хеликон Славейков“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

thank-you-5077738_1280

И книгите напомнят за думата БЛАГОДАРЯ

Прави и нас, и света наоколо по-добър 11 януари е световният ѝ ден. Отбелязва се …