Начало / Свят / Джак Гантъс спечели медала „Нюбъри”

Джак Гантъс спечели медала „Нюбъри”

Писателят Джак Гантъс спечели Нюбъри” – най-престижният приз  за детска литература , съобщи „USA тoday”. Американският автор получава наградата за книгата си „Задънена улица в Норвълт”. Творбата е от части биографична, като разказва за невероятните два месеца от живота на дете, на име Джак Гантъс.

От екипа на журито нарекоха произведението на Гантъс „болезнено смешно”, но и с послание – „не прави същата глупост отново”. Те допълниха, че книгата трябва да се чете и със сърце.

Медалът „Нюбъри” е най-старата и престижна награда за детска литература. Тя съществува от 1922 г. и се дава всяка година. Призът се връчва от раздела за деца на Американската асоциация на библиотеките за „най-голям принос към американската литература за деца”. Сред изискванията на конкурса са книгата да е публикувана в САЩ през предната година, авторът да бъде гражданин на САЩ, творбата да не е част от поредица и да има принос към литературата.

Джак Гантъс е роден през 1951 г. Пише книги за деца. Освен със „Задънена улица в Норвълт”, е известен и с поредиците си за Джак Хенри и Джоуи Пигза. Любопитното при него е, че е започнал да се интересува от писане в 6-ти клас, когато е прочел дневника на сестра си и решил, че може да напише нещо по-добро.

Фото: kieferja.tripod.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2021-03-01_04-39-19_071

Мартенички от книги

Закичваме се с хубави четива – и посрещаме пролетта Насред всичкото изобилие от мартеници решихме …