Начало / Автори / Франсоаз Саган: „Пиша инстинктивно, както живея и дишам”

Франсоаз Саган: „Пиша инстинктивно, както живея и дишам”

На 21 юни 2020-а се навършват 85 години от рождението ѝ

7704816831b2710431aeb7fca0f18ddc

Френската писателка е уникална в няколко отношения. Става известна едва на 19, когато е още студентка в Сорбоната. Само за 6 седмици написва знаменития си роман „Добър ден, тъга”. Така името ѝ се превръща в нарицателно в света на литературата – за интригуващо писане, заради меланхоличната атмосфера, която създава чрез книгите.

„Добър ден, тъга” бързо се превръща в световна сензация и привлича погледите към Саган. Всъщност това е псевдоним – истинското име на французойката е Коарез. Харесва си обаче една от героините на Пруст и така я увековечава още веднъж чрез самата себе си.

Като истинска французойка, Франсоаз Саган умее да живее бурно и с наслада. Хонорара си за „Добър ден, тъга” похарчва за чисто нов „Ягуар

Иначе любовта е във всичките ѝ книги. Създава общо 22 романа, но пише и разкази, също пиеси. Сред популярните ѝ заглавия са „Покорното куче“, „Неподвижна буря“, „Синини в душата“… Когато ѝ предлагат престижно членство в Академията „Гонкур”, тя отказва с думите, че „почестите я удивяват с абсурдността си”.

Писателката живее бурно и на висока скорост – развива зависимост както от хазарта, така и от високите скорости; катастрофира и това оставя тежки поражения върху здравето и психиката ѝ. Минава пред наркотици, съдебни дела, обеднява – така и умира на 69. Президентът Ширак я обявява за „най-голямата в историята на френската литература„, а министър-председателят Жан-Пиер Рафарен я нарича „печална и загадъчна, но създаваща радост”.

А сега си я спомняме и с тези нейни думи: „Само като затвориш врата зад себе си, може да отвориш прозорец в бъдещето.

Портрет от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

carlos

Почина Карлос Руис Сафон

„Всяка книга има душа – на човека, който я е написал, и на този, който …