Начало / Автори / Франсоаз Саган: „Пиша инстинктивно, както живея и дишам”

Франсоаз Саган: „Пиша инстинктивно, както живея и дишам”

На 21 юни 2020-а се навършват 85 години от рождението ѝ

7704816831b2710431aeb7fca0f18ddc

Френската писателка е уникална в няколко отношения. Става известна едва на 19, когато е още студентка в Сорбоната. Само за 6 седмици написва знаменития си роман „Добър ден, тъга”. Така името ѝ се превръща в нарицателно в света на литературата – за интригуващо писане, заради меланхоличната атмосфера, която създава чрез книгите.

„Добър ден, тъга” бързо се превръща в световна сензация и привлича погледите към Саган. Всъщност това е псевдоним – истинското име на французойката е Коарез. Харесва си обаче една от героините на Пруст и така я увековечава още веднъж чрез самата себе си.

Като истинска французойка, Франсоаз Саган умее да живее бурно и с наслада. Хонорара си за „Добър ден, тъга” похарчва за чисто нов „Ягуар

Иначе любовта е във всичките ѝ книги. Създава общо 22 романа, но пише и разкази, също пиеси. Сред популярните ѝ заглавия са „Покорното куче“, „Неподвижна буря“, „Синини в душата“… Когато ѝ предлагат престижно членство в Академията „Гонкур”, тя отказва с думите, че „почестите я удивяват с абсурдността си”.

Писателката живее бурно и на висока скорост – развива зависимост както от хазарта, така и от високите скорости; катастрофира и това оставя тежки поражения върху здравето и психиката ѝ. Минава пред наркотици, съдебни дела, обеднява – така и умира на 69. Президентът Ширак я обявява за „най-голямата в историята на френската литература„, а министър-председателят Жан-Пиер Рафарен я нарича „печална и загадъчна, но създаваща радост”.

А сега си я спомняме и с тези нейни думи: „Само като затвориш врата зад себе си, може да отвориш прозорец в бъдещето.

Портрет от Краси Проданов

Прочетете още

c4b3b054-0c69-4089-aa74-dfd464bca122

Книгите на февруари – и тъжните истории имат щастлив край

Ето ги задължителните за този месец заглавия Месецът е превратен по отношение на зимата – …