Начало / Читателски дневник / Пет книги за лятно настроение

Пет книги за лятно настроение

Нека отпразнуваме най-топлия сезон с нещо слънчево за четене

summer-3363788_1920

Лятото винаги ни носи едно такова усещане за най-хубавото време. Сякаш животът е най-щедър към нас именно този сезон. Пък и самите ние сме изпълнени с очакване. Лятото е почивка, приключение, пътешествие, също любов и море, но заедно с това хубава книга. Опитахме се да съберем всички тези аромати – и така се получи нашата малка селекция от четива. Приемете ги като пътуване през лятото – повечето са добре познати, четени и препрочитани, но въпреки това топли, сгряващи, ентусиазиращи… Точно като лятото!

141739_b

„Вино от глухарчета” или любовно писмо до лятото

Книгата на Рей Бредбъри ни пренася именно в най-слънчевия сезон, като действието се развива през 1928-а. Предстои ни да изживеем едно лято с 12-годишния Дъглас. А времето сякаш е спряло… Книгата е красива и опияняваща – като вино от глухарчета! Най-хубавото е, че може да ни върне в собственото ни детство. И в нас да се събуди споменът какво е да откриваш нещо ново в света всеки ден. Мечтаем си за такова лято! Затова разтваряме сега „Вино от глухарчета”…

200770_b

„Всеки ден в Тоскана” – лятото е най-хубаво в Италия

Има нещо особено очарователно в това да четеш Франсис Мейс именно когато слънцето залива всичко наоколо. Пък и самата тя създава усещане за Тоскана като за един голям празник. Но празник, който се отбелязва цяло лято! „Всеки ден в Тоскана” – подобно на другите ѝ книги, разкрива тайната на това да се живее бавно, човек да мечтае, а заедно с това да се наслаждава на всеки миг, на всеки слънчев лъч. Бихме добавили, и на всяка бутилка тосканско вино! Ненапразно наричат Мейс „барда на Тоскана” – и в тази книга ни залива безбрежно щастие от топлите италиански вечери. „Всеки ден в Тоскана” помага да се случат, където и да сме!

123018_b

„Нежна е нощта” – опияняваща като страстта

Обикновено свързваме Фицджералд на първо място с „Великия Гетсби”, но „Нежна е нощта” заслужава поне същото внимание. Заглавието е великолепно и вдъхновяващо, ала историята по страниците е по-скоро драматична. „Нежна е нощта” разкрива начина, по който се разпада животът ни, когато се крепи на глинени основи. Но всичко останало – поетиката, с която е създадена книгата, стилът на автора, докосването до човешките характери, въздейства по изключителен начин. Може да я приемем като битер нотка в коктейла на нашето лято… Горчивина, която ни кара да застинем – с хубава книга в ръце.

223865_b

„Отнесени от вихъра” заради трепета от промяната

Книгата на Маргарет Мичъл стана отново актуална, след като се оказа, че е неудобно филмът по нея да бъде прожектиран в наши дни. Самата творба, пък и екранизацията, са като приказка за един свят, който е обречен да изчезне. Главната героиня Скарлет се превръща в нарицателно за силно момиче с характер – пък и в пример как се търси щастието. „Отнесени от вихъра” е книга за цялото лято, защото увлича и вдъхновява със сюжета си. Изпълнена с една поизчезнала в нашия технократски свят романтика, тя просто кара своите читатели да мечтаят. И това я прави незабравима.

213337_b

„Книга за лятото”, която пишем самите ние всеки ден

Мишел Гейбъл е доказала умението си да сладкодумства – нейна е и „Парижкият апартамент”. В „Книга за лятото” разказва нова история, която докосва истински сърцето. Сюжетът преплита съдбите на три жени, които обаче представляват три поколения, три живота – и точно възкръсването им късче по късче прави лятото по страниците на романа толкова необикновено. Най-общо казано, 432-те страници ни карат да вярваме, че лятото винаги идва… че слънцето изгрява и за нас. И точно това е хубавото на книгата, Гейбъл ни учи да преодоляваме огорченията и да продължаваме напред, вярвайки, че всичко се случва за добро. Защото всеки заслужава своето необикновено лято.

Заглавията подбра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

369735373_677910344383759_48496001817277129_n

Три комикса за хубаво начало на учебната година

Забавни са и пълни с весели моменти 15 септември дойде, а по традиция малките ученици …