Начало / Свят / Европа търси баланс между авторското право и свободата в интернет

Европа търси баланс между авторското право и свободата в интернет

„Правителствата трябва да намерят баланса между политиките за защита на авторското право в интернет и свободата на изразяване”, е позицията на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг,  пише dnevnik.bg, цитирайки „Франс прес“.

Изказването й е по повод готвения от американския Конгрес закон срещу онлайн пиратството – Stop Online Piracy Act (SOPA). Миналата седмица много сайтове протестираха срещу закона. Той принуждава интернет компаниите да блокират достъп до външни сайтове, предлагащи материал, който нарушава законите за интелектуалната собственост. По думите на еврокомисаря защитата на авторите не трябва да се използва като претекст за намеса в свободата в интернет.

„Не очаквайте от Европа да блокира интернет, това не е европейски вариант. Европейската политика цели да създаде баланс между зачитането на двете права”, допълва Рединг.

Тя отбелязва, че през следващите дни се очаква Брюксел да предложи мерки за защита на данните на европейските граждани онлайн. Сегашният хаос в законодателството ще бъде заменен от един закон, който ще се прилага за всички държави членки и компании, дори и за тези, които са базирани извън ЕС, настоява еврокомисарят.

Предвижда се законодателството да ограничи събирането на лични данни от технологични компании като „Google” и „Facebook”. Според Рединг целта е компаниите да получават по „ясен“ начин разрешение от потребителите за използване на техните данни, да обясняват как ги съхраняват и да предупреждават потребителите, ако те са откраднати или загубени.

 

Фото:en.wikipedia.org

Свързани заглавия
24 часа без „Уикипедия“ на английски

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

223197_b

Отрезвяваща история за България създаде наш хроникьор

И народите имат душа, напомня ни Тони Зарев Неговата „Отрезвяваща история… и други истории” работи …