Начало / Свят / И Гелин Ян ще съди „Епъл”

И Гелин Ян ще съди „Епъл”

Американската писателка от китайски произход Гелин Ян ще съди „Епъл”, съобщава kaldata.com, позовавайки се на „Financial Times”. Недоволството на романистката е предизвикано от това, че чрез китайската секция на магазина на компанията – „App Store”, се разпространяват няколко приложения, съдържащи нелицензирани копия на нейни произведения.

Лорънс Уокър  -съпругът на писателката, е изпратил писмо до „Епъл”, в което сигнализирал за нарушаването на авторските права на жена му. След известно време той получил отговор, който съдържал имената и вътрешните идентификатори на разработчиците на приложенията, както и твърдението, че компанията се е свързала с тях по повод оплакването.

След това Уокър получил писмо с извинения от един от разработчиците, а създаденото от него приложение, което съдържало 9 книги, било премахнато от магазина. Това обаче не се случило с останалите приложения, а от A„Епъл”,  повече не се свързали нито с писателката, нито с нейния съпруг. Ето защо Ян решила, че ако до 27 януари компанията не спре разпространението чрез своя магазин на всички приложения с нейни книги, тя ще подаде жалба в съда срещу „Епъл”,. „Financial Times” уточнява, че писателката има американско поданство.

Гелин Ян е известна като автор на романа „13 жени от Нанкин“, по който е създаден филмът “Цветя на войната”. Лентата, режисирана от Джан Имоу, се завъртя по кината през миналата година. Филмът е създаден по действителен случай и главната роля в него се изпълнява от американския актьор Крисчън Бейл. „Цветя на войната“ бе номиниран за наградата „Оскар“.

Свързани заглавия
Китайски писатели обвиниха „Епъл” в кражба

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …