Начало / Автори / Децата разбират света с помощта на хубавите илюстрации

Децата разбират света с помощта на хубавите илюстрации

Свен Нордквист им придава смисъла на думите

sven-nordqvist-carlos-zaya2

Роденият в Хелсингбори илюстратор е сред най-известните в страната си. Нещо повече, той е поредното доказателство, че скандинавците просто умеят да създават шедьоври за деца. Най-голяма слава в това отношение Нордквист печели с поредицата си за Финдъс и Петсън. Серията стартира през 1984-а, като описва любопитните отношения между възрастен мъж на име Петсън и котката Финдъс. Успехът на книгите ражда и няколко филма, като са създадени и театрални представления.

Според много критици причината за големия успех на двамата герои са именно илюстрациите на автора. Те създават един свят, който допълва забавния диалог и на практика позволяват на всеки малък читател да доизгради в себе си представата за странната двойка. Именно това е всъщност начинът, по който работи в съзнанието на детето всяка хубава илюстрация.

На всичко отгоре самият път на Свен Нордквист към умението да рисува е повече от странен. Когато бил на 15 – а това означава през 1961-а, се записал на кореспондентен курс за илюстратор в едно американско издателство. С други думи, получавал в плик лекции и упражнения от другата страна на океана, учил, рисувал и… очаквал новото писмо в пощенската си кутия. Опитите му да учи в академия по изкуства били неуспешни и затова завършил архитектура. Сравнително скоро оставил истинската си професия и започнал работа в рекламна агенция. Там създавал плакати, картички – включително такива за Коледа.

Образованието на Нордквист му позволява да рисува по един по различен начин и да създаде свой собствен стил пред белия лист. Пренесени в света на детската литература пък, уменията му стават уникални!

tumblr_mskylcmgQZ1s9aoizo4_1280

Ако се вгледаме в рисунките, изобразяващи Финдъс и Петсън, веднага ще открием колко богат на детайли е фонът покрай самите герои. Именно чрез допълнителните елементи илюстрациите се изпълват с още повече смисъл. По този начин художникът обогатява текста с неща, които трудно могат да бъдат изразени с думи. Именно това прави книжките му особено ценни точно за децата.

Харесва ми, когато илюстрацията разказва история – казва Нордквист, – и улавя цялото ни внимание. Не е нужно обяснение в думи и на практика може да стане абсолютно всичко.

Именно тези негови думи напомнят защо илюстрациите са толкова важни, когато говорим за детска литература. Те осигуряват неочаквано голямо пространство за интерпретация от страна на малкия читател, поради което и децата обожават рисуваните книги. Всеки малчуган открива някое тайнство за себе си, вживява се в историята и я доизгражда. А това е безценно при човек, който сега расте и оформя вида на света в себе си.

А иначе самата поредица за Финдъс и Петсън се радва дотук на общо 17 истории, преведени на 47 езика (сред тях е и нашият) и продажби в размер на 13 млн. екземпляра. Любопитен факт е, че най-популярни двамата герои са в Германия. Разбира се, след родната Швеция, където за тях се снимат филми и се пеят песни.

Вижте няколко любими илюстрации от историите за Финдъс и Петсън

И съвсем накрая, две думи за художника извън света на Финдъс и Петсън. Свен Нордквист създава още много книги, но една от най-специалните е  Where Is My Sister, както звучи заглавието ѝ на английски. Към идеята за нея се връща няколкократно през годините. Точно там представя огромния си талант на илюстратор – думи почти липсват. Историята на една малка мишчица е нарисувана цветно и богато, оставяща те именно без думи и отваряща вратите на фантазията и подсъзнанието, където илюстрациите на Нордквист вършат своито добро дело.

По материали от Tales for Tadpoles: Краси Проданов

Прочетете още

drak02

Дракони в книжарницата – посрещаме китайската нова година

Тя ще продължи чак до 28 януари догодина Годината на Зеления дървен дракон ще е …