Начало / Любопитно / Музеи на литературните герои по света

Музеи на литературните герои по света

От книгите сякаш са се пренесли в истинския живот

cropped-minhauzena-muzeja-bildes1

Изведнъж героите се сдобиват с дом – любимите им предмети, за които четем по страниците, са се материализирали… Това е най-доброто признание за всеки писател – читателите му да възприемат сюжета като истина и сами да заживеят с него! Нека се разходим из най-известните музеи на литературни герои, пък след това може да разтворим и книгите…

0_9ae9e_7929b8df_xl

Музеят на Шерлок Холмс

Казват, че това е и най-известният адрес в света на литературата изобщо. На Бейкър Стрийт 221В живее прочутият детектив, ако вярваме на историите на Артър Конан Дойл. Когато пише книгите си, всъщност номерата на улицата не стигат чак дотам. Но пък уредниците на музея поставят табела и… написаното в криминалните истории оживява. Самият музей предлага да надникнем в Светая Светих – жилището на литературния герой. Има и кът, посветен на доктор Уотсън, верния помощник на Холмс. Всички предмети в музея са поставени точно според описаното в книгите на Дойл.

kuzma8

Музей на сатирата и хумора „Остап Бендер”

Намира се в марийския град Козмодемянск на територията на Руската федерация. Целият музей е посветен на една-единствена книга – „Дванайсетте стола”. Според сюжета главният герой Остап Бендер иска да превърне мъничкото градче Васюки в нова световна столица. А Васюки е всъщност Козмодемянск. Иля Илф пристига тук през 1925-а, а само няколко години по-късно излиза и книгата. Музеят е открит през 70-те и е посветен именно на плановете на Остап Бендер за Васюки, като може да се види и какво от тях се е сбъднало.

rsigkpbp400560

Музей на Дон Кихот

Макар че самият Сервантес не посочва никъде рожденото място на най-известния си герой, литературоведи са убедени, че това е Сюдад Реал. Разположен е в автономната област Кастилия-Ла Манча и е изтъкан от история. Част от славата си дължи точно на Рицаря на печалния образ. Една от старите къщи в града е посветена на литературния герой, като предлага картини, статуетки, илюстрации – всички те обединени покрай темата за Дон Кихот. Има и много предмети, които доизграждат образа му на базата на славната книга.

4f75ceedb1046

Музеят на Д’Артанян

Намира се в родното място на действителната историческа фигура, която вдъхновява и самия Дюма. Лупиак е мъничко селце, в което сякаш времето е спряло. За това допринася, разбира се, и самият музей. В него могат да се видят артефакти от времето на Луи XIV, както и много детайли от живота на гасконците преди столетия.

1439240631

Музей на героите на Астрид Линдгрен

Заема цял един остров в Стокхолм, като има и специално влакче, чрез което децата попадат ту в една, ту в друга от вълшебните истории на писателката. Музеят „Юнибакен” обаче съдържа много елементи от творчеството и на други известни автори – сред тях и Туве Янсон. Програмата е много наситена с най-различни спектакли и други събития за деца. Има и книжарница, в която се предлагат детски книги на най-различни езици.

maxresdefault (1)

Музей на героите на Шекспир

Наричат го още Дома на Жулиета – разположен е в стара венецианска къща, която сякаш възкресява историята от славната трагедия „Ромео и Жулиета”. Най-честите посетители са влюбени двойки, които се целуват на балкона на Жулиета, макар че едва ли желаят съдбата на двойката, която описва сам Шекспир. Интересното е, че в музея получават много писма за нещастна любов – и винаги отговарят със съвет от името на… Жулиета.

munchausen-s-world-museum

Музеят на барон Мюнхаузен

Тук литературните пътеки ни отвеждат в Латвия. В мъничкото населено място Дунтес известният фантазьор е прекарал немалко време. Експонатите обаче разказват не толкова за реалната историческа фигура на барона, колкото за епохата, в която е живял – през 18. век. Твърде вероятно е именно там Рудолф Ерих Распе да е гостувал на смелчагата и да е записал преживелиците му, от които после да се е родила и славната книга.

1_136igFFbB2pISIfr36x7Hg

Музей на Малкия принц

Сега пък се озоваваме чак в японското Хаконе – място, предлагащо и великолепни извори или пък гледка към Фуджи. Самият музей е на открито, в парка покрай населеното място. Изведнъж от Япония посетителите попадат в Париж отпреди войната. Експозицията е посветена в голяма степен на автора на книгата – Антоан дьо Сент-Екзюпери.

Музеи, родени от книгите, описа Краси Проданов

Прочетете още

c4b3b054-0c69-4089-aa74-dfd464bca122

Книгите на февруари – и тъжните истории имат щастлив край

Ето ги задължителните за този месец заглавия Месецът е превратен по отношение на зимата – …