Начало / "Четящият човек" / Да идем на гости… на някоя книга

Да идем на гости… на някоя книга

Седем дестинации за свободни хора

93409523_10151232174239975_5840911340784320512_n

Мечтаехме си повече от месец обръчът на COVID-19 да отслабне – и сега, когато това е вече факт, как да го отпразнуваме другояче, ако не с някоя хубава книга. Но книга, отвеждаща надалеч, в приятна компания и при приятели. В неизвестна посока и защо не, направо при някое приключение! Ето седем, които ни позволяват веднага да отидем на гости… на някоя книга.

Магията на Абхазия: „Старата къща под кипариса”

217753_b

Фазил Искандер пише пословично топло и приятно – всеки ред от книгите му е като дружелюбна прегръдка. „Старата къща под кипариса” ухае на детство и природа, просто на всичко онова, което остава в душата за цял живот. Прочетете я, а после ще осъзнаете какво богатство е пролетта.

Миналото и бъдещето на Истанбул: „Дервишката къща”

195532_b

Свикнали сме да възприемаме града, проточил снага на два континента, като космополитно място, в което обаче приказките са живи и днес. Нещо подобно предлага и Иън Макдоналд, макар че ни пренася всъщност почти в бъдещето – през 2027-а. И рисува един Истанбул тревожен и оплетен в паяжината на глобалното. Интересно е дали мъдростта и традициите на миналото имат шанс пред объркания нов свят. Това е всъщност и коронната дисциплина на британския писател – в много от книгите си той разглежда влиянието на технологичните промени върху различни общества в света ни.

Магичните Родопи: „Къща отвъд света”

220518_b

Ето я и българската дестинация в нашата селекция – при това такава, че ни иде веднага да нарамим раницата и да отпрашим към китните Родопи. А първото нещо, което ще сложим в багажа, е книгата на Георги Данаилов. В нея има и тайни, и легенди, и размисли за миналото и настоящето ни. Проплаква душата, но заедно с това е и щастлива. Точно това ни е нужно сега – вяра в корените, надежда в бъдещето.

На брега на морето: „Лятната къща”
219519_b

Сладостното усещане, че всичко е пропито от морския бриз се ражда именно в най-топлите месеци на годината. А докато ги очакваме, можем да помечтаем с помощта на Джени Хейл. Книгата ѝ е за най-големите романтици, които преценяват живота през призмата на любовта. Точно те и успяват да са щастливи от всяка промяна – значи и сега идва времето да живеят с широко отворени сърца.

Дестинация за мечтатели: „Къщата на светулките”

207654_b

Макар че на корицата пише Вирджиния Блак, става дума всъщност за книга от български автор – така е подписала романа си Гергана Дечева. А по страниците омайно се смесват истории, които напомнят ту за преживяното от Алиса, ту за наученото от Малкия принц. Едно дете ни кани всъщност на гости на мъдростта. А неговият поглед към живота – без превземки и амбиции, се оказва най-верен и пълен. Остава да забравим всичко около себе си и да отворим входната врата на най-необикновената къща – онази, в която живеят светулките.

Копнеж по несбъднатото: „Стаята на Джейкъб”

206482_b

Звучи като приятно място – например за купон, и си е такова, но ще го оценят онези, които обичат книгата, която разгръщат, да ухае истински на литература. „Стаята на Джейкъб” предлага неотразима среща с таланта на Вирджиния Улф. Джейкъб всъщност ни води на много знакови места – до Средиземноморието или пък в Лондон, обаче пътешествието сглобяваме сами, чрез картините на неговото съзнание. Стаята всъщност е празна, населяват я спомени, разочарования, тъга… Просто щипка литература, която да ни помогне да се концентрираме върху същината на живота. А и нея можем да усетим първо в себе си…

Завръщане към сърцето: „Искам у дома”

217539_b

Любопитно е, че когато сме затворени по принуда, мечтаем за нови светове, а свободата сама по себе си ни кара да потърсим нашия начин на живот, да си изградим уют, да заговорим на един глас със сърцето си. Точно такова е пътешествието по страниците на „Искам у дома”. Можем да наречем историята любовна или пълна с надежда – всъщност Елчин Сафарли пробужда собствената ни доброта, напомняйки, че всички хора имат нужда от нещо относително просто. Малко топлина и прегръдка. Тогава сърцето е намерило вярната посока. Тръгнало е на най-важното пътешествие.

Седем посоки от книгите избра Краси Проданов

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …