Начало / Ревюта / Всичко хубаво започва от… Нидерландия

Всичко хубаво започва от… Нидерландия

Представяме ви книга, елегантна колкото разцъфнало лале

dutch

Пленително оранжева книга ви предлагаме днес. Оранжевото – това е цветът на Нидерландия. Бен Коутс, един британец, иска да ни покаже защо е влюбен в тази страна. Така се ражда „Това е Нидерландия или защо лалетата са различни“ (изд. „Ера“, превод Юлия Чернева, 380 стр.).

Бен се е занимавал с политика в родината си или пък със социална дейност в Африка. Обаче решава да промени нещо в живота си и така се оказва именно в Нидерландия.

Живее в къща в провинцията заедно със семейството си – и сега опитва да ни разкаже за атмосферата там, пък и за онова, което прави нидерландците различни.

В книгата си Бен ни обещава, че ще ни покаже скритото сърце на тази страна. За него един от най-малките народи в Европа е същевременно и сред най-интересните. Дава например следните доказателства: знаете ли, че в Нидерландия проститутките могат да ползват болнични. Точно това е и страната, в която затварят затворите – даже звучи смешно, понеже стоят празни.

Хубавото на книгата е, че прекрачва обичайните клишета и наистина показва страната така, както е трудно да я видим, ако прескочим за уикенда до Амстердам (не че е възможно сега!)

niderland

Пълна с контрасти е Нидерландия„, казва Бен Коутс. Тук например евтаназията е легална за деца. Загорчава на моменти от книгата, няма как, такъв е животът. Но точно заради това е интересна – тя е едновременно пътепис, оглеждане в историята и дори монография.

„Това е Нидерландия или защо лалетата са различни“ – днешното ни пътешествие с книга в ръка.

Посоката избра Краси Проданов

Прочетете още

Finistere02

Петя Стефанова на мотор и пеша: „За мен е важно тялото да последва пътищата на душата“

Маршрути интригуващи и дори опасни описва тя в книгата си Познаваме я като поетеса – …