Начало / Ревюта / Всичко хубаво започва от… Нидерландия

Всичко хубаво започва от… Нидерландия

Представяме ви книга, елегантна колкото разцъфнало лале

dutch

Пленително оранжева книга ви предлагаме днес. Оранжевото – това е цветът на Нидерландия. Бен Коутс, един британец, иска да ни покаже защо е влюбен в тази страна. Така се ражда „Това е Нидерландия или защо лалетата са различни“ (изд. „Ера“, превод Юлия Чернева, 380 стр.).

Бен се е занимавал с политика в родината си или пък със социална дейност в Африка. Обаче решава да промени нещо в живота си и така се оказва именно в Нидерландия.

Живее в къща в провинцията заедно със семейството си – и сега опитва да ни разкаже за атмосферата там, пък и за онова, което прави нидерландците различни.

В книгата си Бен ни обещава, че ще ни покаже скритото сърце на тази страна. За него един от най-малките народи в Европа е същевременно и сред най-интересните. Дава например следните доказателства: знаете ли, че в Нидерландия проститутките могат да ползват болнични. Точно това е и страната, в която затварят затворите – даже звучи смешно, понеже стоят празни.

Хубавото на книгата е, че прекрачва обичайните клишета и наистина показва страната така, както е трудно да я видим, ако прескочим за уикенда до Амстердам (не че е възможно сега!)

niderland

Пълна с контрасти е Нидерландия„, казва Бен Коутс. Тук например евтаназията е легална за деца. Загорчава на моменти от книгата, няма как, такъв е животът. Но точно заради това е интересна – тя е едновременно пътепис, оглеждане в историята и дори монография.

„Това е Нидерландия или защо лалетата са различни“ – днешното ни пътешествие с книга в ръка.

Посоката избра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

144612z

Демоните на Филип Пулман

„Тъмните му материи“ е невероятна творба На пръв поглед приключенски роман за две деца, поредицата …