Начало / Свят / Отлага се обявяването на носителя на Международната награда „Ман Букър“

Отлага се обявяването на носителя на Международната награда „Ман Букър“

768x432Писатели от Аржентина, Германия, Иран, Мексико, Нидерландия и Япония са номинирани за престижната литературна награда тази година. Но организаторите на Международната литературна награда „Ман Букър“ съобщиха, че името на тазгодишния носител на приза няма да бъде обявено на 19 май заради коронавируса.

„Сегашната ситуация във Великобритания и в много страни по света, свързана с пандемията, не позволява огласяването на лауреата на предвидената дата. Сега тя е отложена за лятото, като кога точно ще бъде проведена церемонията ще бъде съобщено на по-късен етап“, заявиха организаторите, цитирани от ТАСС и БТА.

Неотдавна беше публикуван списъкът на финалистите за тазгодишното литературно отличие за произведения на чуждестранни автори, написани на английски език.

От тях само един се оказа от мъжки пол – германецът Даниeл Келман с произведението си „Tyll“ („Тил”), в което се разказва за 30-годишната война в Германия (1618-1648). Всички останали финалисти са жени.

Сред тях е японската писателка Йоко Огава с романа „The Memory Police“ („Полиция на паметта”).

В краткия списък е включена и иранската авторка Шокуфе Азар с романа си „The Enlightenment of The Greengage Tree“ („Просвещението на сливовото дърво”).

Финалистка е и аржентинката Габриела Камара с творбата „The Adventures of China Iron“ („Приключението на китайското желязо”).

Във финалната шестица бяха включени и мексиканката Фернанда Мелхор с „Hurricane Season“ („Сезонът на ураганите”) и нидерландската авторка Марина Лукас Рейнвеелд с „Discomfot of Evening“ („Вечерен дискомфорт”).

Журито прегледа общо 124 книги, като дългият списък беше публикуван през месец февруари и включваше произведенията на 13 автори. Паричният еквивалент на приза е 63 хиляди долара, които се поделят между автора и преводача.

По материали от dir.bg