Начало / Свят / Повече книги се продават във Великобритания заради COVID-19

Повече книги се продават във Великобритания заради COVID-19

Повишеният интерес се дължи и на самите писатели

RIBA Bookshop London 2

Във Великобритания отчетоха повишаване на продажбите на книги заради COVID-19, твърди сайтът bookstr.com. Епидемията от коронавируса продължава да завладява света, но това има и добри страни. Освен че в някои големи градове карантината доведе до значително понижаване на замърсеността на въздуха, затворените у дома хора започнаха повече да четат и да търсят нови, завладяващи четива.

Читателите търсят как да избягат от несигурността в реалния си живот чрез различните форми на литература“, твърдят редакторите на сайта. Голям ръст отбелязват и платформите, които предлагат аудиокниги. Тенденцията е жителите на Великобритания да се запасяват с романи, развлекателни книги, научни изследвания и книги за оцветяване за периодите на социална изолация. Отчетен е ръст от 234% в продажбите на детски книги, и 30% – в тази на романи. Магазини като Waterstones имат ръст от 400% в продажбите онлайн за седмица. С повишено търсене са класики като „Великият Гетсби“, „Сто години самота“, „Стъкленият похлупак“.

Писателите също имат пръст в повишеното търсене на книги. Много от тях полагат огромни усилия, за да преведат своите читатели през океана от четива и да ги разведрят в моментите на самота. В платформата Goodreads Луиз Пени и Джеймс Ролинс започнаха свои рубрики, в които разясняват пасажи от свои произведения. Канадската авторка разсъждава около свои цитати в „Убийствено студена“ – втората книга от превърналата се в бестселър поредица за инспектор Арман Гамаш. Ролинс пък коментира с читатели „Пясъчна буря“ – първата книга от поредицата за Сигма Форс. Други писатели – като Нийл Геймън, започнаха да четат свои произведения в социалните мрежи. Всички те обаче в един глас се обединиха: „Останете си вкъщи!

daunt-books-london-unsplash

Тенденцията е жителите на Великобритания да се запасяват с романи, развлекателни книги, научни изследвания и книги за оцветяване

Любимите ви автори с отстъпка до 20% предлага виртуалният „Хеликон“ само до 17 април

Лира.бг по материали от британски медии

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

215173_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (20 юли – 26 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Живот в скалите от Мария Лалева 2. Новото момиче от Даниъл Силва …