Начало / Свят / Повече книги се продават във Великобритания заради COVID-19

Повече книги се продават във Великобритания заради COVID-19

Повишеният интерес се дължи и на самите писатели

RIBA Bookshop London 2

Във Великобритания отчетоха повишаване на продажбите на книги заради COVID-19, твърди сайтът bookstr.com. Епидемията от коронавируса продължава да завладява света, но това има и добри страни. Освен че в някои големи градове карантината доведе до значително понижаване на замърсеността на въздуха, затворените у дома хора започнаха повече да четат и да търсят нови, завладяващи четива.

Читателите търсят как да избягат от несигурността в реалния си живот чрез различните форми на литература“, твърдят редакторите на сайта. Голям ръст отбелязват и платформите, които предлагат аудиокниги. Тенденцията е жителите на Великобритания да се запасяват с романи, развлекателни книги, научни изследвания и книги за оцветяване за периодите на социална изолация. Отчетен е ръст от 234% в продажбите на детски книги, и 30% – в тази на романи. Магазини като Waterstones имат ръст от 400% в продажбите онлайн за седмица. С повишено търсене са класики като „Великият Гетсби“, „Сто години самота“, „Стъкленият похлупак“.

Писателите също имат пръст в повишеното търсене на книги. Много от тях полагат огромни усилия, за да преведат своите читатели през океана от четива и да ги разведрят в моментите на самота. В платформата Goodreads Луиз Пени и Джеймс Ролинс започнаха свои рубрики, в които разясняват пасажи от свои произведения. Канадската авторка разсъждава около свои цитати в „Убийствено студена“ – втората книга от превърналата се в бестселър поредица за инспектор Арман Гамаш. Ролинс пък коментира с читатели „Пясъчна буря“ – първата книга от поредицата за Сигма Форс. Други писатели – като Нийл Геймън, започнаха да четат свои произведения в социалните мрежи. Всички те обаче в един глас се обединиха: „Останете си вкъщи!

daunt-books-london-unsplash

Тенденцията е жителите на Великобритания да се запасяват с романи, развлекателни книги, научни изследвания и книги за оцветяване

Любимите ви автори с отстъпка до 20% предлага виртуалният „Хеликон“ само до 17 април

Лира.бг по материали от британски медии

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 февруари – 3 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Опасна сделка от Сара Маклейн 3. …