Начало / Свят / Библиотеките в САЩ гарантират, че са чисти от коронавирус

Библиотеките в САЩ гарантират, че са чисти от коронавирус

SARS-CoV-2 оцелява според някои върху хартия само денонощие

Culture-Library-1207934577

Сигурността на библиотеките е важна както за хората, които работят в тях, така и за посетителите им. Същото важи, разбира се, и за книжарниците, че дори и за домашните ни сбирки. Отговорът как да осигурим висока сигурност по време на пандемия обаче е сложен…

Ситуацията наистина е безпрецедентна. По мнение на специалистите по консервиране на ценни книги в САЩ, липсва информация да се е случвало нещо такова в историята. С други думи, липсват данни да са полагани специални грижи за книгите при предишни епидемии.

В същото време в студия, публикувана в Journal of Hospital Infection, ясно е посочено, че коронавирусът може да издържи върху неодушевени повърхности дори девет дни. Става дума за метал, стъкло и пластмаса. Що се касае до хартията, учените смятат, че върху нея SARS-CoV-2 оцелява четири-пет дни. Но и тези сведения се различават сериозно. Според данни на американския здравен институт SARS-CoV-2 се задържа в аерозоли до три часа, върху медна повърхност – около четири часа, денонощие върху картон и може би около два-три дни върху пластмаса и неръждаема стомана.

Така че най-лесният вариант да бъдат защитени персонал и посетители е просто да се затвори въпросното помещение. Времето ще премахне всяка зараза! Потвърждава го и Флетчър Дюрант, който завежда отдела за консервация и опазване на библиотеката в Университета на Флорида „Джордж Смадърс“. „Изолацията минимално за 24 часа – а най-добре за 14 дни, е най-доброто средство за дезинфекция. В противен случай подобни места стават рискови за разпространение на болестта, от което ще пострада не само здравето, но и доверието на обществеността в библиотеката като такава.”

Избърсването на корицата например със спирт далеч не означава, че една книга вече е безопасна

closed_business

Това на практика означава библиотеки и книжарници да останат затворени, докато трае опасността от COVID-19. Но има и обратни примери… Отворена остана например Библиотеката на Конгреса в САЩ. Макар и в намален състав, библиотекарите продължават да ходят на работа. Други библиотеки оставят поръчаните материали в специални боксове, което позволява надеждна дезинфекция.

Якуб Надал, който отговаря за сигурността точно в Библиотеката на Конгреса, препоръчва почистването да се извършва от професионални фирми. Рисковите места са твърде много – от плотовете на работни бюра през дръжките на вратите, кориците на книгите, екраните на мониторите…Време е за извънредно прецизни мерки – подчертава той. – Нямаме никаква информация, която да отговаря на специфичен въпрос като този как точно се пренася вирусът чрез книгите.

Тук обаче изниква и следващият въпрос – доколко препаратите за дезинфекция са опасни за самите книги. Още по-сложно става, когато говорим за ценни издания. Евън Найт, специалист по съхранение на книги в библиотеката на Масачузетс, предупреждава, че библиотекарите трябва да са внимателни с дезинфекциращите средства. „Книгите, които имат найлонова подвързия, могат да се почистят както трябва – обяснява той, – същото важи и за подвързиите, които се правят в книговезницата на една библиотека. Но дезинфекцирането по този начин винаги върви ръка за ръка с мисълта, че ще нанесем щети на сбирката от книги.

Дюрант пък обръща внимание, че избърсването на корицата например със спирт далеч не означава, че тази книга вече е безопасна. Опасност крият и уредите за почистване с UV лъчи. „Почти невъзможно е подвързаните книги да бъдат обработени напълно с такъв апарат – казва специалистът. – Много по-ефективно е просто да изолираме книгите за 14 дни.

Всички библиотекари обаче са единодушни, че главната задача в момента е да бъдат опазени книгите. Затова и карантината сега в името на дълготрайното им съхранение се явява по-скоро полезна. За да можем да ги разгръщаме безопасно и с мисълта, че вместо вируси в тях се крие само познание.

Лира.бг по материали от American Libraries

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Luiz2

Заглъхна завинаги ангелската Луиз Глик

Поетесата почина на 80 Родена през 1943-а, тя носеше и етикета на най-голяма съвременна американска …