Начало / Критика / Нежива книга плаши и разсмива едновременно

Нежива книга плаши и разсмива едновременно

Барбара Кантини очарова с историите за своята Мортина

Barbara-Cantini-1200x675

Зомбитата по принцип са запазени за страшни истории за възрастни, но благодарение на Барбара Кантини и издателство Кибеа, Мортина е тук за младите читатели. А и не само.

Вместо чудовища, търсещи мозъци, имаме съвременна версия на семейство Адамс, чиято трапеза е покрита с буболечки и други подобни деликатеси. Домашните им любимци, кучето Скръбен и котката Сянка, също са неживи, а паяците май са по-скоро съквартиранти, тъй като разполагат със собствен таван в къщата.

Вместо страх и вражда, с Мортина откриваме път отвъд предразсъдъците, към невинно приятелство, каквото само деца могат да завържат.

После идва същинско детективско разследване, когато леля Упокойна изчезва; адвокатски трилър, в който методите за решаване на неживи проблеми със собствеността следват очарователно шантава мортинска логика; и един по-друг тип мистерия, когато доброто небиещо сърце на Мортина се притичва на помощ на непознат призрак и може би открива любовта.

Историите във всички книжки са топли и приятни, леко гнусни и плашещи по детски зомби-начин и с весели приключения, във всяко от които Мортина показва смело сърце и забавна изобретателност.

Освен с историите, книжките за Мортина радват и със страхотни илюстрации – живи и пълни с интересни идеи. Винаги можем да се върнем да се върнем по страниците и да открием някой детайл, който сме пропуснали по-рано. И светостроенето е в тези детайли. В портретите по стените, реалните личности, вмъкнати на изненадващи места, списанията и рецептите, които зомбитата четат, и какво ли още не.

Създател на всичко това е италианката Барбара Кантини – едновременно автор и илюстратор на книгите. Кантини следва страстта си, като изучава анимация, след което работи по различни телевизионни сериали за италианска телевизия, докато не печели конкурс „Илюстратор на годината – и оттогава се посвещава изцяло на илюстрирането на детски книги за различни италиански, английски и американски издателства.

MOR

През 2017-а се ражда Мортина, която бързо постига международен успех. Година по-късно дойде и при нас с първата книжка „Мортина. История, от която да умреш от смях”. Последваха я „Мортина и омразният братовчед”, „Мортина и ваканцията на езеро Мистерия” и „Мортина и приятелят призрак”

(Не)живо ревю от Ася Михайлова
Авторът е книжар в софийския „Хеликон Славейков”

Прочетете още

243705_b

Любовта ни крепи – напомня го и тази книга

Роман от автор, който пише топло и човечно „Всички пътища водят към теб“ е история …