Начало / Любопитно / Осем качества, които децата учат от книгите

Осем качества, които децата учат от книгите

Прочетеното формира характери и създава силни личности

jonathan-borba-Z1Oyw2snqn8-unsplash

Първото нещо, което правех навремето, щом се разболеех, беше да струпам любимите детски книги. Топлият чай, а понякога и хапчетата, се редуваха с въшебни истории – за барон Мюнхаузен, вълшебния пан Тау или пък палавия Дарко. И наистина, книгите сякаш лекуваха толкова, колкото и другите средства.

В наше време повечето пъти сме склонни да кажем, че на децата им липсва връзка с книгата – и то заради начина на живот или пък технологиите. Ето обаче, че всичко се обръща – и сега имаме възможността да преподредим всекидневието. Да прекарваме повече време с децата и да им четем. Просто да запълним вакуума в общуването.

Помагат и такива дни като 2 априлмеждународният ден на детската книга, който се отбелязва в цял свят. Точно покрай него говорим повече и за нуждата децата да четат, за ролята, която играя родителите и прародителите, че това да се случи. Използвайте специалния ден, поръчайте книга и зарадвайте децата си, а това винаги ще се отплати!

Подходите децата да заобичат книгите са много – според анализатори например, много важно е да им се чете. Първите книжки обикновено разтваряме заедно с децата си още преди да навършат две годинки. Съвременните деца пък според статистиката притежават средно около 30 книги. Това са данни от изследване на Университета Батя в чешкия Злин.

Ето и още цифри, вече за Холандия – там пък статистиката сочи, че 60% от родителите четат на децата си. В Щатите броят е по-малък – 48%.

Учените обаче са единодушни, че колкото по-рано започнем да четем на детето, толкова по-близки ще стават за него книгите, докато израства. Но е важно да се чете и да се говори – да се обсъжда, коментира, обяснява, повтаря… Звучи почти хашлашки, но търпение му е майката! И именно търпението ще даде после резултат…

Нека погледнем на нещата и от друга страна – какво се случва със самото дете, как се развива неговото самосъзнание… Различните книги, прочетени на различна възраст, носят свои специфични ползи и качества, които малкият човек развива в себе си. Ето един кратък списък, който само подчертава, че за всяко дете книгите са безценни…

216995_b

Развитие на речевите способности – четенето в най-ранна възраст води до това, че детето изпреварва нормалното развитие на речевите си способности с няколко месеца, което е огромен скок в тази възраст. Идеална в това отношение е поредицата за най-малките на Полет Буржоа и Бренда Кларк, посветена на костенурчето Франклин. Ненапразно години наред са сред най-продаваните автори в „Хеликон” въобще.

220339_b

Умение за изразяване – редовното четене води до по-умело използване на научените думи. С други думи, освен че има богат речник, детето го употребява на място, а това вече води до развитие на комуникационните му способности и общо израстване. Тук четенето върви ръка за ръка с осъзнаването на важни чувства и емоции, защото именно те подтикват малкия човек да говори. Разгърнете например „Винаги ще те обичам” на Марк Сперинг – разгледайте илюстрациите, поговорете си за тях, а четенето завършете с прегръдка!

202006_b

Самостоятелност – детето, което има отношение към книгите, е относително самостоятелно за възрастта си. То приема по-смело предизвикателствата в общуването и по-трайно установява в себе си психичен мир. Способно е да изпълни по-сложни задачи, като в същото време създава своя лична среда, в която прекарва време с удоволствие. Книгата, която разкрива точно тези му умения, няма да ви изненада – поредицата за Хари Потър крие в себе си рецепта, която превръща всеки малчуган и в мечтател, но и в решен да се справи с всичко малък герой. Точно тя е сред най-препоръчваните за възраст между 8 и 12 години.

189493_b

Емпатия – книгите помагат малкият човек да придобие особен поглед към света, като изразява смело съчувствие или пък състрадание и по отношение на хората, но също и към животните или природата. Странно, но считаните от нас за студени северняци го показват винаги великолепно – пример за това е и нашумялата в последните години Мария Пар. „Туне Глимердал” съдържа всички съставки на такова поведение – и грижа за приятелите, и опит светът да е по-добър. Просто разкошна за всяко дете.

222281_b

Въображението, което първо се повлиява при четене, позволява на детето да е по-успешно в училище, защото създава постепенно свой модел на натрупване на знания. Такива деца с радост включват и извънучилищни занимания в програмата си, а характерна за тях е активността. А за да се роди такъв процес, е важно книгата да го постави в необикновени обстоятелства – като „Тайната градина” на Франсис Бърнет. Прилича на модерните ескейп стаи за развлечения, но в прежни времена – градина, от която да се измъкнеш, като научиш повече за себе си и света.

205080_b

Грамотността също идва като резултат от близкия контакт с книгите. Детето е способно да пише и да развива мисълта си върху листа, като обикновено стимул за това е именно прочетеното в книга, която го е вдъхновила. „Матилда” е идеална за целта – още повече, че съдържа антипод на нормален учебен процес. С вещина Роалд Дал води детето от приключение в приключение, разсмива го, но накрая постига своето – кара го да заобича ученето и училището.

217981_b

Организираност е друго интересно качество, което малкият читател придобива именно в процеса на четенето. Случва се така, че книгата помага да планира онова, което му предстои, да подрежда приоритетите и да е постоянно в изпълнението на задачите. Но това идва именно когато започне да цени всичко, което притежава. Любов и старание се поражда например от прочита на „Приключенията на Оливър Туист”. По своя неповторим начин Дикенс събужда искрата отвътре и кара малкият човек да търси и да намира.

204674_b

Инициативността пък е като бонус – детето е способно да се справи с основните си задължения и проявява въображение в общуването и контактите, като само предлага по-добро решение. Заедно с това се забавлява и живее с пълно сърце – точно като „Момчето милиардер” на Дейвид Уолямс.

Разгледайте селекциите на „Хеликон“ за международния ден на детската книга – енциклопедии за любознателните, вълшебни приказки, за най-малките, за деца между 8 и 12 и между 13 и 18

Книги за децата подбра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Led

Вълнуващи загадки по никое време

Книги за четене на прелома на януари и февруари Заглавията, които събрахме, бързо покачват градусите – …