Начало / Критика / „Херкулес пристига“… за да почисти!

„Херкулес пристига“… за да почисти!

Каним у дома герои от книги, които могат  да ни бъдат приятна компания

her

„Ако ме имаш, искаш да ме споделиш. Ако ме споделиш, няма да съществувам. Какво съм аз?“

Въпросът е на прочутия древногръцки герой от книгата „Херкулес пристига“ (изд. Робертино, превод Мария Михайлова, 208 стр.) и ако на някой му идва да каже „ти си вирус“, би било прекалено, всъщност този типаж прилича на Мистър Пропър. Той се материализира от една антична ваза като дух от бутилка пред очите на малкия Тим Бейкър. Детето упорито чисти вкъщи, за да помогне на майка си, която работи на две места, защото трябва да оцелеят със сина си. Някъде в мечтите и компютъра на жената отлежава детска книга, вече отхвърлена от десет издателства. Ръкописът заедно със скъпата ваза са малкото ценности, които могат да спасят семейството. Да, тъжен битов фон, но бързо изчезва с появата на героя и уверяваме ви, и деца и родители доста ще се посмеят с него, пък и ще научат нещо за древногръцката митология, както от романите на Рик Риърдън.

В усърдието си Тим чупи любимата ваза на мама, а оттам излиза възможно най-непохватния Херкулес. 12-те му подвизи от древността, примесени със свръхестествени сили, днес изглеждат като поразии на чревоугодник или така, сякаш пишман майстор е ремонтирал вкъщи. Боговете Хера и Хермес също се мяркат в края на книгата, но за тях ще четем в следващата – „Ужасният капан на Хера“. За наша радост, Стела Тараксон е написала цяла поредица с името „Безнадеждни герои“. Илюстрациите са на Ник Робертс.

86722703_2940514682636195_5166121031680655360_o

Авторката е от гръцки произход, живее в Австралия и личи с каква любов се отнася към митологията, формирала живота ѝ. Без да приравнява божественото и човешкото, тя внушава нуждата от закрила, от супергерой, от въображаем приятел, който под формата на игра да предаде мъдростта си на всяко дете и да му стане опора в трудни моменти.

Текст Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Dil2

Чудесата преди Коледа започват с Макс Фърнсби

Името му ще става все по-любимо и за нашите малчугани История като тази съдържа всички …