Начало / България / Започва надпреварата за най-романтичен град

Започва надпреварата за най-романтичен град

Броени седмици преди Деня на влюбените – 14 февруари, отново започва надпреварата за най-романтичен град в България и написване на най-дългото любовно писмо.

Кампанията ще стартира на 23 януари, а в навечерието на празника на любовта ще бъде обявена романтичната столица на България за 2012 г.

Инициативата е организирана от издателска къща „Кръгозор” и верига книжарници „Хеликон”. Тази година повод за кампанията е новото луксозно издание на „Сто сонета за любовта” – сборник на едно от най-великите имена на световната поезия на ХХ век – Пабло Неруда. Насладете се на чувствеността, емоционалността и на богатата на образи поезия на Нобеловия лауреат, който след 20 години отново излиза на български език.

През 2009 и 2010 г. вдъхновение за кампанията бяха книгите „Запечатано с целувка. Любовни писма на велики мъже” и „Бленувам те. Любовни писма на велики българи”. Стотици хора подкрепиха рекорда със свои лични послания, които вписваха в специални хартиени свитъци, подготвени в книжарниците. Първата година призът „Романтична столица на България” беше завоюван от град Бургас, където бе изписано 15-метрово писмо. Година по-късно Велико Търново го изпревари с внушителните 30 м, а общата дължина на всички романтични послания на читатели от 10 големи града в страната надхвърли 110 метра.

Независимо от забързания съвременен начин на живот българинът успява да намери малко време за спонтанна романтика. Доказателство за това е успехът на кампанията за писане на най-дълго любовно писмо в България.

Тази година романтичната традиция ще бъде продължена и ще бъде направен опит за подобряване на рекорда за най-дълго любовно писмо.

.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1613003450_06032020ProtestsDay5007_gs_t1070_h773cbc076c9a5e6dc0fd4e91596e6d14de89e9a0

Библиотека уволни служител, защото горял книги на Тръмп

Библиотекарят се оправдал с ръководството Историята е от американския град Чатануга в Тенеси, САЩ. Камерън …