Начало / България / Банкерите си издадоха историята

Банкерите си издадоха историята

Асоциация «Банка на Годината“ издаде книга, в която е събрана банкoвата ни история с акцент върху периода след демократичните промени у нас, съобщи КРОСС. Тя е със заглавие «Съвременна история на българското банкерство“ и ще беше представена днес в Галерията за модерно изкуство в София.

Книгата разглежда финансовата история на държавата от Освобождаването през годините на социализма до наши дни. Обособени са три раздела – исторически, документален и справочен, като в последния е предоставена актуалната информация за банките в България.
Автори на сборника са доц. д-р по икономика Екатерина Сотирова и Светлозар Петков. Екатерина Сотирова е преподавател в Университета за национално и световно стопанство. Нейните основни научни интереси и разработки са в областта на паричната система, паричната политика и световната икономика. Светлозар Петков е журналист с дългогодишен опит във водещи печатни и електронни медии.

«Макар и да няма достатъчна отдалеченост в исторически план, периодът за изграждане на модерна банкова система в България – след демократичните промени – е изключително интересен. Либералният възторг на първите години, финансовият крах след това, новото изграждане, влизането на големите чуждестранни банкови институции, стабилността на банковата система, позволяваща да издържи и в кризистни времена – това са факти, част от които за нашата генерация са част от живота ни, а за следващите поколения са вече история. Вероятно оценките със знак плюс и минус за този период тепърва ще търпят промени, но така или иначе има нужда от още един поглед към историята, особено най-близката. Това всъщност опитахме да направим с тази книга“, заявява издателят Валентин Панайотов.

Освен исторически преглед на развитието на съвременното банкерство, в луксозното издание с твърди корици, са представени интервюта с проф. Тодор Вълчев, проф. Валери Димитров, доц. Емил Хърсев, Камен Тошков, Красимир Ангарски, Любомир Гибински, Любомир Филипов, проф. Милети Младенов, Нели Кордовска, Олег Недялков и Румен Симеонов. Коричната цена на книгата е 96 лв.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

icons8-team-sBbm92cRIQo-unsplash

Как работи Биткойн?

Разглеждайки какво представлява криптовалута с нейния блокчейн, ще се потопим в сравнения на биткойн с …