Начало / Читателски дневник / Суфизмът пише вълшебни книги

Суфизмът пише вълшебни книги

Ето няколко, които разкриват красотата му

sufi2

Според една суфистка притча е най-добре да говорим – да си отваряме устата буквално едва когато думите ни преминат три порти. На първата питаме сами себе си: „Истинно ли е това, което искаме да кажем?” Ако е така, пускаме думите да минат оттам. На втората порта се питаме: „А наложително ли е да ги казваме?” И идва последната порта, на която си задаваме следния въпрос: „А пълни ли са с любов?

Според някои почти всички оглушително ще замълчим, ако следваме тази мъдрост.

Суфизмът възниква още в края на 7. век. Целта му е „да поправи сърцето”, както казват учителите в това течение на исляма.

SUF

Ето няколко книги, които могат да помогнат да вникнем по-добре в суфизма. Например „Огнената бездна”, чието подзаглавие е „Моето обучение при един суфи учител”. Ирина Туиди е авторът, самата тя с необикновена съдба. Книгата ѝ всъщност е нейният дневник, наричан „едно от най-значимите произведения на духовната литература„.

Или пък „Жените суфи”книга на д-р Джавад Нурхбаш, както сочи корицата. Зад това издание стои всъщност Елеазар Хараш, един от духовните напътственици на нашето съвремие, който работи в България.

И още нещо за суфите, но във вариант на електронна книга – това е „Най-известните суфи притчи и приказки”, съставител е Росен Христов. Пак като електронна книга на helikon.bg може да откриете „Мистични медитации” на Хазрат Инаят Хан. Известен суфистки философ, именно на него дължим разпространението на суфизма в Западна Европа.

Това е нашата кратка разходка във философията на суфизма. Поглед навътре, който може да се окаже безценен.

Заглавията подбра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

334453737_697209962146011_6019001516703725583_n

Писатели питат своите читатели – 15 въпроса след написване на книга

Особено полезна оценка за начинаещи автори Представете си следната ситуация – точно сте приключили с първата …