Начало / Читателски дневник / Суфизмът пише вълшебни книги

Суфизмът пише вълшебни книги

Ето няколко, които разкриват красотата му

sufi2

Според една суфистка притча е най-добре да говорим – да си отваряме устата буквално едва когато думите ни преминат три порти. На първата питаме сами себе си: „Истинно ли е това, което искаме да кажем?” Ако е така, пускаме думите да минат оттам. На втората порта се питаме: „А наложително ли е да ги казваме?” И идва последната порта, на която си задаваме следния въпрос: „А пълни ли са с любов?

Според някои почти всички оглушително ще замълчим, ако следваме тази мъдрост.

Суфизмът възниква още в края на 7. век. Целта му е „да поправи сърцето”, както казват учителите в това течение на исляма.

SUF

Ето няколко книги, които могат да помогнат да вникнем по-добре в суфизма. Например „Огнената бездна”, чието подзаглавие е „Моето обучение при един суфи учител”. Ирина Туиди е авторът, самата тя с необикновена съдба. Книгата ѝ всъщност е нейният дневник, наричан „едно от най-значимите произведения на духовната литература„.

Или пък „Жените суфи”книга на д-р Джавад Нурхбаш, както сочи корицата. Зад това издание стои всъщност Елеазар Хараш, един от духовните напътственици на нашето съвремие, който работи в България.

И още нещо за суфите, но във вариант на електронна книга – това е „Най-известните суфи притчи и приказки”, съставител е Росен Христов. Пак като електронна книга на helikon.bg може да откриете „Мистични медитации” на Хазрат Инаят Хан. Известен суфистки философ, именно на него дължим разпространението на суфизма в Западна Европа.

Това е нашата кратка разходка във философията на суфизма. Поглед навътре, който може да се окаже безценен.

Заглавията подбра Краси Проданов

Прочетете още

221106_b

Книга помага да изградим здравето си и да прогоним страха

Д-р Ранган Чатърджи предлага лесна програма за висок имунитет Сигурно е трудно да го повярваме …