Начало / Автори / Едгар Алан По създава първия детектив в книгите

Едгар Алан По създава първия детектив в книгите

Писателят се появява на бял свят в Бостън на 19 януари 1809-а
combs-poe

Родителите му са пътуващи актьори. Даже толкова обичат професията си, че кръщават второто си дете на един от героите на „Крал Лир“ от Шекспир – разбира се, Едгар.

Това се казва да те навестят орисниците – Едгар Алан По свързва живота си с литературата, пък и не просто това… Той е известен с мрачните си разкази и тъмни описания, от които лъха страх и ужас. Наричат го създател на научната фантастика като жанр.

Но и животът му е пълен с неочаквани обрати… Когато е на 26 например, сключва брак със своята 13-годишна братовчедка Вирджиния. Прекарват 12 години заедно, преди тя да почине, а и самият писател я следва след още две години.

Истинско явление в световната литература – така можем да го опишем. Влиянието му засяга музиката, изобразителното изкуство, просто се превръща във феномен, чието присъствие се чувства и днес, 211 години след рождението на Едгар Алан По.

The_Purloined_Letter

Любопитен факт – смята се, че именно той е създател на първия литературен детектив, а именно Дюпен. Ако искате да се насладите на образа му, препоръчваме ви „Убийствата на улица Морг”.

Разбира се, най-голяма популярност на писателя носи поемата „Гарванът”, която се превръща в сензация още при появата си през 1845-а, тогава нейният автор е на 36. Всеизвестен е фактът, че хонорарът за знаменитата творба е ни повече, ни по-малко от 9 долара.

„Гарванът” може да разлистите и в „Хеликон”, в книжарницата ви очаква също и „Гордън Пим”, смята се, че това е единственият завършен роман на писателя. Представлява вълшебно приключение, което повлиява и творчеството на такива големи имена като Херман Мелвил и Жул Верн.

Истинска съкровищница е Едгар Алан По, може да го преоткриваме на всяка една възраст – и все ще си заслужава.

Портрет на писателя от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

232982

Кралят на ужасите стана на 76

Името му все така е гаранция за бестселъри Стивън Кинг навършва 76 на 21 септември – …