Начало / Автори / Едгар Алан По създава първия детектив в книгите

Едгар Алан По създава първия детектив в книгите

Писателят се появява на бял свят в Бостън на 19 януари 1809-а
combs-poe

Родителите му са пътуващи актьори. Даже толкова обичат професията си, че кръщават второто си дете на един от героите на „Крал Лир“ от Шекспир – разбира се, Едгар.

Това се казва да те навестят орисниците – Едгар Алан По свързва живота си с литературата, пък и не просто това… Той е известен с мрачните си разкази и тъмни описания, от които лъха страх и ужас. Наричат го създател на научната фантастика като жанр.

Но и животът му е пълен с неочаквани обрати… Когато е на 26 например, сключва брак със своята 13-годишна братовчедка Вирджиния. Прекарват 12 години заедно, преди тя да почине, а и самият писател я следва след още две години.

Истинско явление в световната литература – така можем да го опишем. Влиянието му засяга музиката, изобразителното изкуство, просто се превръща във феномен, чието присъствие се чувства и днес, 211 години след рождението на Едгар Алан По.

The_Purloined_Letter

Любопитен факт – смята се, че именно той е създател на първия литературен детектив, а именно Дюпен. Ако искате да се насладите на образа му, препоръчваме ви „Убийствата на улица Морг”.

Разбира се, най-голяма популярност на писателя носи поемата „Гарванът”, която се превръща в сензация още при появата си през 1845-а, тогава нейният автор е на 36. Всеизвестен е фактът, че хонорарът за знаменитата творба е ни повече, ни по-малко от 9 долара.

„Гарванът” може да разлистите и в „Хеликон”, в книжарницата ви очаква също и „Гордън Пим”, смята се, че това е единственият завършен роман на писателя. Представлява вълшебно приключение, което повлиява и творчеството на такива големи имена като Херман Мелвил и Жул Верн.

Истинска съкровищница е Едгар Алан По, може да го преоткриваме на всяка една възраст – и все ще си заслужава.

Портрет на писателя от Краси Проданов

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …