Начало / България / Свраките на Радичков долитат отново в книжарниците

Свраките на Радичков долитат отново в книжарниците

Ще се съберат и за изложба в центъра на София

rad

„Хора и свраки” ще има ново издание, като разкрива още една страна от гения на писателя. Това е всъщност първата книга за възрастни, която илюстрира сам. Като част от кампанията покрай излизането на книгата ще бъдат показани 18 оригинала на рисунките. Пернатите, видени през погледа на самобитния талант, ще ви очакват от 27 януари до 4 февруари в Галерия-книжарница „София Прес”.

„Хора и свраки” предлага най-доброто от Радичков – размисли за живота, много сентенции, истински бисери, които цитираме и до днес. Философски поглед отвъд времето, книгата представя всичко, което сме, но през погледа на една безграмотна сврака. Тя показва лично на Бог гнездото си и по негов модел бива създаден и човекът. Затова до ден днешен ходим рошави като сврачото убежище и не знаем какво се мъти в главите ни.

Човекът представлява едно много дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки. Човешката Библия е съставена от тези именно изречения, писани с патос и пълни с правописни грешки. Тя тъкмо заради това е написана по този дивен начин и затуй се чете от всички с увлечение. Дори безграмотната сврака може да се види как стои върху някой препинателен знак посред безбрежната Библия и като гледа писмената, потъва в дълбок размисъл. (Йордан Радичков – „Хора и свраки“)

Писателят посвещава книгата „на онези мили и шумни разбойнички от моето детство„, които и до днес задигат всичко, което видят. Само свраките ще се сещат за нас – и само те ще идват на гробовете ни, прави тъжна равносметка писателят. Новото издание на „Хора и свраки” излиза в оформление на художника София Попйорданова.

Лира.бг по материали от изд. „Нике”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Debelynov-house-exterior-2020

Дебелянови дни започват в Копривщица

Провеждат се по традиция Двудневният празник на литературата има за цел да припомни поезията и …