Начало / България / „Автобиография“ на Нушич стана книгата на 2019-а в Стара Загора

„Автобиография“ на Нушич стана книгата на 2019-а в Стара Загора

Тамошната Библиотека „Родина“ определи и читател, и автор на годината

20190325-XODYAYYLYPS-1553507430

Класацията за най-много заети книги се води от Стойно Димитров. Той е отнесъл у дома си през тази година общо 266 заглавия, което ще рече, че една книга му е отнемала горе-долу ден и половина.

При най-заеманите автори в библиотеката на върха категорично е Даниел Стийл. Нейните книги са пожелани общо 1493 пъти. Челната тройка всъщност е изцяло в плен на авторките на романтични четива – втора е Нора Робъртс с 959 заемания, а трета – Сандра Браун с 464. Донякъде това е потвърждение и на факта, че жените четат повече и са по-активни, когато става въпрос и за библиотека.

Затова и изненадващо на върха при най-четените книги е „Автобиография“ на Бранислав Нушич, макар че тук пръст със сигурност има другата по-активна група в библиотеките – учениците. В подреждането следват „Идеален живот“ на Даниел Стийл и „Аз преди теб“ на Джоджо Мойс.

Иначе библиотека „Родина“ е най-голямата читалищна библиотека у нас. Създадена е през 1860-а с 51 тома от даренията на първите читалищни дейци. Днес предлага повече от 300 хил. Сред последните, постъпили в сбирката ѝ, са „Светата кръв и Свещеният Граал“ на Майкъл Бейджънт, Ричард Лий и Хенри Линкълн, „Социология на религията“ от Макс Вебер или например „Тайните подземия на България“ с автор Милан Миланов.

Лира.бг по материали от Библиотека „Родина“
Снимки от tvstz.com и starozagorci.com

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …