Начало / Любопитно / Исландците прекарват Бъдни вечер в четене на книги

Исландците прекарват Бъдни вечер в четене на книги

Точно те са най-важният коледен подарък в мъничката страна

dfa3b52270014b39aa01fff48f8f6709

Всяка година във Великобритания и Щатите обявяват някоя нова джаджа за най-популярния подарък за годината, но в Исландия нещата стоят малко по-различно. Без изключения най-често там се подаряват именно книги. Йолебокафльод (Jólabókaflóðið) на исландски означава предрождественски книжен поток и съвпада със Зимното слънцестоене. Много нови книги излизат точно по това време. Може да се каже, че това е национална издателска традиция и в Исландия цялата Коледа се върти около нея.

Домакинствата в Исландия получават всяка година компилация от нови книги в списание, наречено Bókatíðindi („Книжни новини“). Разпространява се безплатно и често представя повече от 800 заглавия.

Обичаят произлиза от дългата литературна традиция в Исландия и строгите валутни рестрикции в страната по време на Втората световна война, които ограничавали внасянето на стоки за подаръци. Условията за внос на хартия били доста по-либерални и затова книгите се превърнали в изключително популярен коледен подарък. Така било сложено начало на традиция, която е жива и днес.

Jólabókaflóðið на исландски означава предрождественски книжен поток. Много нови книги излизат точно по това време

78841379_484436838865982_1191989300886995434_n

Исландците отбелязват Коледа по начин, малко по-различен от познатия в останалата част на света. Основният празник е на Бъдни вечер, като тогава се поднася и празнична вечеря и се разменят подаръците. Добре похапнали и на топло, всички отварят пакетите, в които обикновено намират точно книги. Затова е нормално цялото семейство да прекара нощта в прочит на новите заглавия. Ето така прекарват Коледа в Исландия – и това звучи вълшебно!

Тази традиция означава, че в Исландия се издават повече книги на глава от населението, отколкото в която и да е друга страна. В същото време всеки десети исландец е публикувал сам книга. Затова на мъничкия остров е популярно да се казва, че „всеки ражда книга“. Всъщност изразът „Ad ganga med bok I maganum“, както звучи на исландски, означава буквално, че… всеки има в корема си книга.

Традицията звучи вълшебно и в навечерието на Коледа целият свят може да се поучи от малката северна страна.

Лира.бг по материали от Forreadingaddicts.co.uk

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (25 март – 31 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. През август ще се видим …