Начало / Любопитно / Исландците прекарват Бъдни вечер в четене на книги

Исландците прекарват Бъдни вечер в четене на книги

Точно те са най-важният коледен подарък в мъничката страна

dfa3b52270014b39aa01fff48f8f6709

Всяка година във Великобритания и Щатите обявяват някоя нова джаджа за най-популярния подарък за годината, но в Исландия нещата стоят малко по-различно. Без изключения най-често там се подаряват именно книги. Йолебокафльод (Jólabókaflóðið) на исландски означава предрождественски книжен поток и съвпада със Зимното слънцестоене. Много нови книги излизат точно по това време. Може да се каже, че това е национална издателска традиция и в Исландия цялата Коледа се върти около нея.

Домакинствата в Исландия получават всяка година компилация от нови книги в списание, наречено Bókatíðindi („Книжни новини“). Разпространява се безплатно и често представя повече от 800 заглавия.

Обичаят произлиза от дългата литературна традиция в Исландия и строгите валутни рестрикции в страната по време на Втората световна война, които ограничавали внасянето на стоки за подаръци. Условията за внос на хартия били доста по-либерални и затова книгите се превърнали в изключително популярен коледен подарък. Така било сложено начало на традиция, която е жива и днес.

Jólabókaflóðið на исландски означава предрождественски книжен поток. Много нови книги излизат точно по това време

78841379_484436838865982_1191989300886995434_n

Исландците отбелязват Коледа по начин, малко по-различен от познатия в останалата част на света. Основният празник е на Бъдни вечер, като тогава се поднася и празнична вечеря и се разменят подаръците. Добре похапнали и на топло, всички отварят пакетите, в които обикновено намират точно книги. Затова е нормално цялото семейство да прекара нощта в прочит на новите заглавия. Ето така прекарват Коледа в Исландия – и това звучи вълшебно!

Тази традиция означава, че в Исландия се издават повече книги на глава от населението, отколкото в която и да е друга страна. В същото време всеки десети исландец е публикувал сам книга. Затова на мъничкия остров е популярно да се казва, че „всеки ражда книга“. Всъщност изразът „Ad ganga med bok I maganum“, както звучи на исландски, означава буквално, че… всеки има в корема си книга.

Традицията звучи вълшебно и в навечерието на Коледа целият свят може да се поучи от малката северна страна.

Лира.бг по материали от Forreadingaddicts.co.uk

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …