Начало / Свят / Колекция от текстове за джаза събра Гардиън” в е-книга

Колекция от текстове за джаза събра Гардиън” в е-книга

Британското издание „Гардиън” публикува книга за джаза. Творбата се казва „Джаз: От Ню Орлиънс до новото поколение” и е в електронен формат. „Гардиън” и „Обзървър” пишат за този музикален стил вече почти век. Изданието е колекция от ревюта, показващи развитието на джаза от неговото възникване в Лондон през 1917 г. до наши дни, както и най-бележитите изпълнители. Събрани са изказвания на личности като Кинглси Еймис, Бени Грийн, Майкъл Фрейн и Джон Фордхам.

Има специални материали за най-добрите джаз музиканти от Луис Армстронг през Майлс Дейвис до Робърт Гласпър.

През първите години от своето появяване джаза не бива приет особено добре, най-вече що се касае до публичните личности. През 1927 г. тогавашния министър-председател на Обединеното кралство Дейвид Лойд Джордж нарича тази музика „дивашка и животинска”. Изпълнителите също не се радват на добро име.
С течение на времето обаче стилът започва да набра почитатели. През 50-те години на миналия век хората обикалят от един клуб в друг, за да видят изпълненията на най-добрите музиканти. Автор на ревюта от „Гардиън” през 1956 г. пише: „Тромпетът на Луис Армстронг пронизва като копие”.

Развитието на джаза и промените в него не се нравят на всички. Писателят Кингсли Еймис е един от критиците на „модерния джаз”. Джазът обаче набира отново скорост и достига своя за сега последен пик през 80-те години на ХХ век.

Фото: bg.wikipedia.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

12_ivo_siromahov2

Иво Сиромахов: Ние, българите, опровергаваме дори дарвиновата теория за еволюцията

Наскоро по книжарниците се появи продължението на книгата „У майкини“ със заглавие „Майкини и другите“ …