Начало / Критика / Четем песен на Джон Ленън

Четем песен на Джон Ленън

8 декември е от датите, които отприщват такава еуфория, че ако имаме карма за разчистване във времето, там ще изплува поне един епичен купон от студентския празник. Отдайте му се и днес, скъпи студенти! 220053_bДокато пътувате към някоя хижа или чакате на опашка в супермаркета с камара провизии, ние ще ви разсеем с книга.

„Imagine“ („Представи си“) е илюстрирана версия на едноименната песен на Джон Ленън. На трийсетина страници лети огромен шарен гълъб и ред по ред го следва текста на песента – на български и английски. Всеки я знае – „Представи си, че няма рай. Лесно е – просто опитай. И няма ад под нас. Отгоре има само небе…“ Преводът е на Станислава Миланова по оригиналното издание с рисунки на Жан Жулиен – графичен дизайнер и възпитаник на Кралския колеж по изкуствата в Лондон, а в предговора Йоко Оно, от чийто поеми е вдъхновена „Imagine“, казва:

„Тази книга е много специална за мен. Текстът е на съпруга ми Джон и аз съм много щастива да го видя така прекрасно илюстриран. Джон написа „Imagine“ като призив за мир в света. Та нали гълъбът приветства всички останали птици – независимо от цвета на перата им и от формата на клюна им. Представете си… Заедно можем да постигнем мир. И тогава светът наистина ще е обединен.“

IMAGINE-book-for-Amnesty-International-2-minМалко факти – на 8 декември 1980 г. мъж, който носи в джоба си „Спасителят в ръжта“ застрелва Джон Ленън пред дома му в Ню Йорк. Съществуват различни конспиративни теории за това убийство, но се налага версията за фанатизиран християнин, разгневен от думите на музиканта, че „Бийтълс“ са по-известни от Исус Христос.
През 1971 г., когато „Imagine“ излиза на бял свят, в същата година умира Джим Морисън – вокалистът на „Доорс“, той пък е роден на 8 декември 1943г.
За да бъде пълна синхроничността, 8 декември е и „денят Бодхи“, на този ден будистите празнуват просветлението на принц Сидхарта Гаутама, който се превръща в Буда, след като е осъзнал причината за страданието на хората.
Именно днес, когато любовта, красотата, духовността, се оказват подменени от примитивни емоции, а отрицанието намира плодотворна почва във всеки ъгъл, имаме нужда от детска книга по песента „Imagine“. Да я прелистваме с всичкия идеализъм, който ни е останал и да пеем с цяло гърло срещу меркантилния свят.     

     Людмила Еленкова