Начало / Читатели / Четящите хора са много по-толерантни

Четящите хора са много по-толерантни

Книгите учат да приемаме мнението на другите

75196489_2535410243209656_8241463408281518080_o

Толерантността е качество, което се съдържа най-вече литературната класика. Но по правило четенето прави мисленето по-гъвкаво и разширява хоризонтите.

А точно толерантността е нещо, от чиято липса съвременното общество страда. Тя става жертва на стреса и отчуждението.

Иначе я проявяваме и в дребните детайли. Например да кажеш добър ден, да се усмихнеш – това означава, че присъстваш в момента и не взимаш другите за част от околната среда. Пък темата за толерантността на пътя е повече от дълга, но колкото повече я проявяваме, толкова по-малко неприятности ще се случват там!

Има и друг аспект на толерантността – и той е в приемането на многообразието на култури в нашия свят. Така дефинира толерантността и ООН. Световната организация обявява през 1996-а 16 ноември за Ден на толерантността.

Можем всъщност да я определим и по-кратко, като личен човешки акт. И май пак се връщаме на онова да сме вежливи и просто да проявяваме благонамереност към хората, които срещаме, познати или не…

tole

Има чудесни книги, посветени на толерантността. Класиката я споменахме, но мотивационната литература също може да ни помогне много, за да сме толерантни. Едно такова заглавие е „Очаровайте околните“. Написана е от Ванеса ван Едуардс. Тя самата казва, че изхождала от собственото си неумение да общува. Предлага ни изпитани методи, че да подобрим социалните си умения.

Още едно заглавие в подобна посока е „Изкуството да общуваме“ на Джим Стовал и Рей Хъл. Джим е феномен, защото той всъщност не вижда, незрящ е. Обаче има безброй успехи на всяко едно ниво – и като спортист, и като предприемач. Има какво да научим от подобен човек!

И като говорим за толерантност, ето го, така да се каже, най-висшето умение – как да печелим приятели. По тази тема май най-важното го е написал още Дейл Карнеги, така че ви предлагаме неговата великолепна „Как да печелим приятели и да влияем на другите“.

Книгите ни учат да усещаме емоциите и потребностите на другите. Това прави и самите нас по-богати. И в резултат сме и по-усмихнати. По това се познава толерантният човек!

Книги, за да сме по-благи, предложи Краси Проданов

Прочетете още

tulip-5162445_1280

Рождените дни на най-обичаните литературни герои

Повод са за празненство или пък… препрочитане на някоя книга Родени във въображението на писател, …