Начало / България / Любен Зидаров нарисува български корици за „Хари Потър“

Любен Зидаров нарисува български корици за „Хари Потър“

95-годишният художник илюстрира юбилейното издание на поредицата

76243364_806917476430799_5849313555240714240_n

20-годишнината от излизането на първата от книгите на Дж. К. Роулинг ще бъде отбелязана повече от специално. В Хеликон ще се появи ново издание, като кориците ще носят български подпис. Популярните герои всъщност са нарисувани от една истинска родна легенда в областта на илюстрацията. Любен Зидаров изобразява Хари Потър и неговите приятелчета (пък и врагове) в свой стил – и приключението може да започне.

Част от празника е и изложбата, представяща новите илюстрации. Хари Потър – 20 години магии“ очаква малки и големи в градинката „Кристал“ в центъра на София. До 17 ноември под открито небе ще можете да се насладите на това как изглежда с български почерк славното училище за магии Хогуортс или пък играта куидич.

har

Новите издания имат висока стойност и защото страните по света, които имат собствени корици на поредицата, са по-малко от 20. Сега България се присъединява към престижния клуб.

Подписът на Любен Зидаров стои на практика върху всички любими детски истории. Два пъти е номиринан за приза „Астрид Линдгрен“. Считан е за най-възрастният действащ илюстратор в света. Тази година Софийският литературен фестивал за деца и младежи му посвети специална изложба.

Лира.бг по материали от изд. „Егмонт“
Снимки Кристина Цонева

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

unnamed (1)

Годишните номинации за Награда „Хеликон“ през 2020-а – триумф на носталгията

Уважаеми приятели на добрата българска литература, номинациите за Награда „Хеликон“ през 2020-а за нова българска …