Начало / Автори / Писателите затворници

Писателите затворници

Предстоящето публикуване на затворническия дневник на популярния рапър Лил Уейн, провокира портала flavorwire.com  да припомни историите на известни писатели, които са били зад решетките. Медията не прави разлика дали става въпрос за писане в затвора, писане след излизане от затвора, или затваряне заради писане.

Маркиз дьо Сад
Може би най-големият развратник сред писателите. Прекарва около 32 години в затвори, включително 10 в Бастилията. Арестуван е многократно за богохулство, непристойност и насилие (набеден). Успява да публикува през малкото време, което е на свобода.

 Жан Жьоне
След като е изгонен от френския чуждестранен легион, Жьоне се връща в Париж и няколко пъти е затварян за кражби, непристойни действия, използване на фалшиви документи и скитничество. В затвора пише първата си поема – „Le condamné à mort” и първия си, главно автобиографичен роман – „Дева Мария на цветята”.

О. Хенри (Уилям Сидни Портър)
Докато работи в банка, майсторът на краткия разказ е обвинен в злоупотреба и вкаран зад решетките. Там е написал 14 произведения, които са били публикувани. Това е ставало чрез негов приятел, на който ги е давал, за да не се разбере, че авторът е затворник. Така  се е наложил и псевдонимът О.Хенри.

 Е. Е. Къмингс
Служил във френския медицински екип по време на Първата световна война. Разменял си писма с приятел за неспособността и неефективността на здравната система. Кореспонденцията е открита и двамата биват затворени. Там Къмингс постига първия си литературен успех – с автобиографичния роман „Огромната стая”.

Джек Лондон
Преди да стане писателя, който всички познаваме, работи какво ли не. Прекарва 30 дни в затвор в Ню Йорк за скитничество. След това дори завършва гимназия.

Хенри Дейвид Торо
В неговия случай е трудно да бъде наречен затворник, но все пак – прекарва една нощ в затвора, защото отказва да си плати таксата за гласуване. Прави това като протест срещу войната на САЩ с Мексико.

Мигел де Сервантес
В пролога си на „Дон Кихот” Сервантес пише, че романът му е „роден в затвора”. Писателят е прекарвал известно време в затвор за длъжници няколко пъти, което навява на мисълта, че е там работил върху класическата си творба. Очевидно не си е губил времето да мисли как да изкара пари, коментират от flavorwire.com.

Оскар Уайлд
Известният писател повдига обвинение за клевета срещу маркиза на Куинсбъри – баща на любовника му лорд Алфред Дъглас. По време на процеса нещата се извъртат така, че Уайлд е арестуван за непристойност и е затворен за 2 години, през които пише „De Profundis”.

Фьодор Достоевски
Лишен е от свобода на младини заради участие в либералната група „Кръгът Петрашевски”. Осъден е на 4 години тежък общественополезен труд в Сибир. След тях писането му не е същото – вече е много по-мрачно.

 Малкълм Екс
Осъден е за 8/10 години затвор за кражба. Зад решетките среща самоукия Джон Елтън Бембри. Той го кара сериозно да се замисли и да започне работа върху своето образование.

Фото: site.rumcdurham.org

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …