Начало / Любопитно / Грета Гарбо напуска Холивуд чиста

Грета Гарбо напуска Холивуд чиста

Актрисата прекарва половин век в доброволно изгнаничество

greta garbo anna christie 4

Малко са иконите от големия екран, които предпочитат да изживеят дните си истински. Родената на 18 септември през 1905 г. в Швеция звезда от 20-те и 30-те на миналия век прави точно това. Макар и на върха на славата, тя се отказва от своята кариера, когато е на 36. За влиянието ѝ в света на киното говори това, че едва на 49 получава и своя „Оскар” за цялостен принос.

А големият си шанс получава заради… една шапка. Като продавачка в универсален магазин демонстрирала точно шапки на клиентите си и трябвало да покаже новия модел в реклама. Това ѝ помогнало да започне да учи във филмовата академия. Снима се първо в шведски, а после и в немски филм. Любопитното е, че там ѝ партнира друга легенда – Марлене Дитрих, но и двете още са в началото на кариерата.

На 22 младото момиче вече е в Холивуд, без да знае и дума английски. Още се правят неми филми, така че това не е от толкова голямо значение… Във филмите със звук пък по-късно я харесали заради елегантния ѝ европейски акцент.

Нейното десетилетие си остават 30-те. Запазена марка на Грета Гарбо е леко минорното присъствие на екрана, съпроводено с предизвикателна еротика. С идването на Втората световна война престава да се снима. Но и за тази сравнително кратка кариера получава огромно признание… Според Американския филмов институт тя е петата най-успешна актриса в класическото кино.

В тайните на Гарбо се впуска и София Бенуа, която създава книга за легендата. Предлага в нея интересни факти – като това, че актрисата никога не е присъствала на своите премиери и не е давала интервюта. С годините ореолът на тайнственост нараствал, а гладът за факти от личния ѝ живот нараства. „Изповедта на един паднал ангел” обещава точно това – повече информация иззад завесата.

greta

Грета Гарбо в любопитни факти

 През 1927 г. не отива на собствената си сватба с Джон Гилбърт
√ Между нея и Кларк Гейбъл цари взаимна неприязън
√ По случай стогодишнината ѝ излиза пощенска марка с нейния лик
√ Условието да се снима в Холивуд било да си оправи зъбите
√ Сред любовните ѝ връзки са известни няколко с жени

В Холивуд от 30-те се върна и Краси Проданов

Прочетете още

Toto3

Незадължително четене: Тото е пръв приятел за ваканцията

Децата заслужават своите хубави мигове през лятото Немирният и палав герой е пример за непослушание… …