Начало / България / За първи път на български излиза детската класика „Паяжината на Шарлот”

За първи път на български излиза детската класика „Паяжината на Шарлот”

Книгата на американския писател Е.Б. Уайт ще бъде на книжния пазар от сряда, 18 януари, съобщиха от издателство „Скайпринт”. „Паяжината на Шарлот“ е разказ за едно прасе, един паяк и един плъх – животни, които обикновено намираме за неприятни, но ще обикнем защото, както се оказва, нежността и любовта не винаги се крият зад красива външност.

Книгата излиза преди 60 години и бързо се превръща в световен бестселър. Автор на илюстрациите е майсторът на четката Гарт Уилямс. Преведена е на 23 езика, като са продадени над 45 милиона копия. Заема престижното 78-мо място за най-продавана книга с твърди корици за всички времена.  Авторитетният „Ню Йорк таймс” я определя като перфектна и магическа. Години след смъртта на Е.Б. Уайт е намерен и аудио запис на книгата. През 1973 г. по книгата е направена анимационна адаптация от Hanna-Barbera Productions и Paramount Pictures. През 2003 г. директно на видео излиза и продължението „Паяжината на Шарлот 2: Голямото приключение на Уилбър“ (Charlotte’s Web 2: Wilbur’s Great Adventure). По оригиналната история на Е. Б. Уайт е създаден и едноименен игрален филм, чиято премиера е на 15 декември 2006 г. По тази адаптация е направена видеоигра, която излиза на 12 декември, същата година.

Елвин Брукс Уайт (1899–1985) е автор и на класиките „Стюарт Литъл” (1945), и „Тромпетът на лебеда” (1970). През 1970 г. получава наградата „Лора Ингълс Уайлдър”, която се присъжда от Американската библиотечна асоциация за изключителни постижения в областта на детската литература. През 1978 г. Е. Е. Уайт е отличен и с „Пулицър”.

Гарт Уилямс (1912-1996) e илюстратор на няколко от най-популярните след Втората световна война детски книги: „Стюарт Литъл”, „Паяжината на Шарлот”, както и поредицата „Малка къща в прерията” (1971) от Лора Ингълс Уайлдър.

Още за „Паяжината на Шарлот” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …

Един коментар

  1. „Години след смъртта на Е.Б. Уайт е намерен и аудио запис на книгата.“
    Тук не сте съвсем прави – Уайт е направил официален запис за National Public Radio през 1972 година, а през 2005 излиза друга драматизация – на BBC-4.