Начало / Читателски дневник / Обичаме ли книгите, нека посадим дърво

Обичаме ли книгите, нека посадим дърво

Новите гори са светлинката в края на тунела

john-price-SVqeVMCk9PE-unsplash

Дърветата са точно онази екосистема, която поддържа в равновесие живота на Земята. Ненапразно наскоро учени обявиха, че ако искаме да спрем негативните тенденции по отношение на околната среда, трябва просто да садим дървета.

Лятото на 2019-а обаче е кошмарно за тях. Пожарите в Сибир и Амазония са с мащаби, които трудно можем да си представим. В същото време вълната на засаждането обхваща все повече страни. От Нова Зеландия например наскоро обявиха, че са отделили около половин милиард долара за залесяване. Това означава милиард нови дървета на територията на островната държава. Зелената вълна обхвана и Европа – в Чехия например тази година ще пуснат корени 23 млн. нови фиданки. Словаците също искат да посадят 1 млн. в своята част на Татрите. И ние не оставаме по-назад. Една от организациите, които се грижат за това дърветата да се множат, е Гората.бг. По данни от нашите медии от възникването си преди 8 години досега е посадила над 600 хил. дървета.

Дърветата са чудотворни създания и сами по себе си. Много учени им се възхищават и изследват структура, растеж, начин на взаимодействие. В невероятен хит през последните години се превърна работата на Петер Волебен. Немският лесничей разкрива буквално „езика” на дърветата. Неговата книга „Тайният живот на дърветата” се утвърди като малка нова Библия за всички, които обичат природата. Дърветата са и култура. Често те свидетелстват за промените, които преживява дадена страна или регион. Ненапразно всяка година вече се провежда и конкурс за европейско дърво на годината. През 2014-а дори го печели старият бряст в Сливен, чието състояние след това за съжаление рязко се влоши.

Децата също могат да научат много от дърветата. За да систематизират наблюденията си – пък и да го превърнат в хоби, ще им помогне един наръчник, наречен „Дърветата. Справочник на наблюдателя”. В него могат да описват срещите си, да определят видовете, че дори и да рисуват новите си клонести приятели.

Много книги разказват за езика на дърветата и ни карат да им се възхищаваме още повече

best

По същия начин в този необикновен свят ни отвежда и книгата, наречена простичко „Дърветата”. Наред с прекрасните илюстрации на Пьотр Соха, по страниците са разясненията на полския биолог Войчех Грайковски. И той разказва за интересните дървета, за необикновените дървета – просто за цялото влияние, което те имат върху нашата култура и живот.

Японците пък имат ритуал, наречен Шинрин-йоку. И той е да се потопиш в лечебната сила на гората, да почувстваш дърветата. Можем да го практикуваме по интуиция, но една книга разказва за тази интересна практика – „Шинрин-йоку. Изкуството и науката на горското къпане”.

Сред родните дървета пък ни води Ели Иванова. Нейните „52 екопътеки за всеки” са именно сред природата – там, където е сърцето и на нашата България.

А си мислим и още нещо – книгите ни учат да търсим корена на нещата, създават нашия мироглед. Пък и самите те пак са сътворени чрез дървото. Прекрасно е всеки, който обича да чете, да засади истинско дърво. Нещо като негово собствено дърво на познанието. Което ще израства с годините и прочетеното. А за Земята това ще означава самата тя да си поеме дъх.

Разгледайте специалната селекция, посветена на природата – Животът на дърветата
За връзката ни с дърветата разказа Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2811730_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (11 септември – 17 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Холи от Стивън Кинг 3. В …