Начало / Свят / Дейвид Линч отвори литературен клуб в сърцето на Париж

Дейвид Линч отвори литературен клуб в сърцето на Париж

Режисьорът представи петте най-важни за него заглавия

Club-Silencio

Самото място функционира вече няколко години. Славният режисьор го нарича Silencio по името на нощния клуб в един от знаменитите му филми – „Мълхоланд Драйв”. Идеята му е да създаде възможност творчески настроените хора да се събират. Интересното е, че интериорът е измислен от самия Дейвид Линч, като за реализирането му помага израелският дизайнер Рафаел Навот. Silencio се намира в Монмартър и предлага фотографска галерия, салон за пушене, а вече и библиотека.

Самият режисьор е страстен почитател на фотографията и има създадени няколко монографии на тази тема. Все пак, най-известен като писател си остава със своята „Да уловиш голямата риба”. Книгата от 2006 г. описва начина, по който работи, и съдържа автентични спомени за снимките на култовите му филми.

Сега, в новооткритата библиотека на парижкия си клуб, Линч представи пред приятели и познати и петте книги, които са оказали най-голямо внимание върху него – в развитието му и като личност, и като режисьор. Ето го и краткият списък:

  • The Name Above the Title от Франк Капра

Франк Капра е първият режисьор, спечелил „Оскар” с един филм в петте най-важни категории – продукцията се казва „Това се случи една нощ”, а годината е 1934-а.

  • „Престъпление и наказание” на Достоевски
  • The Art Spirit от Робърт Хенри

Робърт Хенри е американски художник-реалист, оказал голямо влияние върху изкуството на миналия век. Самата книга е създадена от учениците на Хенри в Лигата на студентите по изкуствата в Ню Йорк. Линч я нарича своя „художествена библия”.

  • Anonymous Photographs от Робърт Флин Джонсън

Интригуваща книга, посветена на анонимната фотография. Самият автор се занимава дълги години с изкуство и има изключително богата колекция точно от анонимни снимки.

  • „Метаморфозата” от Франц Кафка
Лира.бг по материали от Far Out Magazine

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5127973_3070431_Milan_Kundera

Кремираха тайно Милан Кундера

Големият писател почина на 94 миналия вторник Скромният ритуал останал затворен за широката общественост, както …