Начало / България / Читатели плащат глобата на любимия си автор

Читатели плащат глобата на любимия си автор

Слави Панайотов обявен за нарушител заради голям поход

67272802_455735948342935_776966846636097536_n

Авторът на „Топ мистериите на България”, известен и с проекта си The Clashers, си навлече гнева на управата на Народен парк „Рила” с масовото изкачване на Мусала, което организира. По предварителни данни ще му бъде наложена глоба от 5000 лв. Причината е, че походът е в зона, в която не е разрешено струпването на много хора. Директорът на парка Красимир Андонов пояснява, че това е зона, в която действа правило за ограничаване на човешкото въздействие, затова такива масови прояви са недопустими. Според самия писател и блогър към най-високия връх на Балканите са го последвали около 1500 човека.

Обезверен съм от българската държавност – реагира Слави Панайотов във видео, което публикува в ютюб-канала си днес. – Ако ние не покажем красотите на България на нашите деца, то тогава кой ще го направи?” Целта на похода според автора на „Топ мистериите на България” е да откъсне деца и тийнейджъри, пък и техните родители, поне за ден от телефоните и таблетите, за да се насладят на красотата на България. Позитивно и щастливо, така определя той самото събитие.

От парк „Рила” обаче лаконично информират, че са забранили похода, като изтъкват именно това, че зоната е с особен режим на охрана.

2

Рила е на всеки българин!“, контрира влогърът, чийто канал се следи от 600 хил. души. Емоционално реагират и онези от тях, последвали Слави Панайотов в планината. Едно от предложенията е да се събират дарения от по 1 стотинка, с които после да се изплати глобата. Участниците в похода искат също така да съставят протестно писмо, което да връчат на управата на парка. Най-реалната идея е да съберат глобата, която ще бъде наложена, в платформа за краудфъндинг.

Нито едно боклуче от върха до лифта, екип от доброволци и наети от организатора планински водачи – това са част от доводите в защита на Слави Панайотов. „Плановете за управление на парковете ни са архаични„, добавя той във въпросното видео. Но буквата на закона е категорична: това е осъществяване на дейност в защитена територия в нарушаване на режима, определен от самия закон…

В очите на последователите си обаче създателят на The Clashers е вече още по-заслужил. Да дадат на Слави награда, заявяват те. А влогърът им предлага да направят заедно мирно шествие в центъра на София.

Самият влогър работи трайно върху това да привлича интереса на младите хора към страната ни. Тематично насочена към родината е и „Топ мистериите на България” – книгата на Слави Панайотов, която и в момента е на върха на класацията за нехудожествена литература на Хеликон.

Информацията обобщи Краси Проданов
Снимки: The Clashers и приятели

Прочетете още

c48532ea5da1d111d4b5bbcffbe851bd

Книги с колело ще разнасят из Варна

Библиотеката там ще произвежда и ток Велосипед ще разнася книги от 4 април – инициативата …