Начало / Ревюта / „Остани с мен” наранява и лекува едновременно

„Остани с мен” наранява и лекува едновременно

Хваща те и те извива, боли те, но душата е сита за хубава книга

ade_eli

Случва ми се веднъж на няколко месеца да попадна на книга, която отнема съня ми, която ме поглъща и обсебва, която ми е толкова на сърце, че искам да я сложа в ръцете на всички четящи хора, на моите клиенти и приятели, с които имаме сходни литературни вкусове.

След „Балканска рапсодия“, „Влахос“, „Където пеят раците“ – любими книги, които ме държаха будна до разсвет, сега прочетох „Остани с мен“ на Айобами Адебайо. Привърших я в 1,28 и тутакси писах на една от виновниците за появата на този роман на български.

Десислава Желева, благодаря ти, че ми причини срещата с тази прекрасна книга, която горещо ви препоръчвам, приятели мои!

Ето повече за „Остани с мен“ от самата Деси:

Това е дебютният роман на родената в Нигерия през 1988 г. Айобами Адебайо. Това момиче (жена) пише като змей – с такава мощ, въображение, социално изострен поглед, с толкова обрати, с толкова ярко и запомнящи се повратни моменти… Иска ми се повече хора да прочетат романа, защото е адски добър не само от литературна, но и от хуманитарна гледна точка.

А и не само ще ви разкаже история с много интересен и оригинален сюжет, но и ще ви запознае с Нигерия от края на миналия век. С нейните ценности, политически обрати, социални норми. Лично аз нямах кой знае какви познания за страната, нито пък за нейната култура последните десетилетия. Обаче „Остани с мен“ ми даде доста.

Ако товарът е твърде голям и се задържи твърде дълго, дори и любовта се деформира, напуква се, почти се прекършва и понякога дори съвсем се раздробява. Но дори да е пръсната на хиляди парченца около краката ви, не означава, че вече не е любов. („Остани с мен“)

Айобами Адебайо - на 31 и от Нигерия
Айобами Адебайо – на 31 и от Нигерия

Настрани от „полезните“ неща от четенето на романа, има още толкова, толкова много емоционална и литературна мощ. Рядко срещам такава книга и рядко книга ме изненадва и разтърсва по този начин.

Началото на историята изглежда така:

Йежиде и Акин се срещат в университета и подобно на много други млади хора в Нигерия в края на 20. век, вярват в моногамията. Убедени са, че един съпруг се нуждае само от една съпруга и че любовта е достатъчна, за да се справят с всичко. Ама това не е точно така… „Остани с мен“ е история за сблъсъка между старите и новите ценности в Нигерия, но и за разпада на връзката между двама души, които вярват, че да обичаш някого, е достатъчно, за да бъдеш щастлив.

Предложение за четиво от Ели Алексиева, книжар в бургаския Хеликон

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …