Начало / Любопитно / „Факирът” на Рузбех Баруча (ревю)

„Факирът” на Рузбех Баруча (ревю)

„Рузбех Баруча нито е монах, нито е продал ферарито си, но посветените му на духовното развитие и изпълнения със смисъл и благородни стремежи живот книги, разкриват ум, който изтънко разчита състоянието на човешкия ум и душа.“
The Asian Age

Във Факирът Рузбех Баруча обяснява понятия като карма, живот след смъртта, духовно общуване, вяра, сила на молитвата и най-вече необходимост човек да е постоянно свързан със своя Покровител, който в този случай е Саи Баба от Ширди. Фино прикрития зад структурата на roman à clef – роман за истинския живот, представен като чиста художествена измислица, Факирът се превърна в бестселър сред милионите последователи на Саи Баба из целия свят.

Главният герой, Рудра, качва в колата си старец, който лежи в локва кръв на пътя. Старецът прилича на Саи Баба от Ширди и Рудра започва да го нарича Баба. Книгата представлява поредица от разговори между Рудра и Баба.

Казват, че спасението е постижимо единствено с помощта на гуруто – постигнал духовно израстване Покровител. Изпълненото с благодарност доверие (противоположно на огорченото примирение) към Бог и Покровителя (които всъщност са едно и също), ще ни помогнат да приемем и спокойно да понесем всички изпитания и сътресения, на които се натъкваме по пътя си. Както казва Баруча: „Колкото повече се изгубваш, толкова повече се изпълваш със своя Покровител”. Колкото повече се изпълва човек с името на своя Покровител и с мисли за него, толкова повече го завладява неговата енергия и неволно и естествено се превръща в медиум за своя Покровител. Гуруто е вездесъщ и знае колко бързо трябва да се случи кармичното пречистване.  Най-важното е да се молим за сила, мъдрост, любов и състрадание, да приемем онова, което Бог/Покровителя/Съдбата са ни отредили, с благодарност. Да полагаме усилия и да живеем, за да унищожим своето маловажно его и в крайна сметка да се слеем с божественото.

Баба разказва на Рудра за закона на свободната воля, великата сила на човешката мисъл, за изборите и намеренията, които съграждат нашия физически и астрален свят.

Авторът твърди, че смъртта не съществува. Онова, което наричаме смърт, е промяната на едно физическо тяло с друго, точно както човек се преоблича от едни дрехи в други. Трансформацията и преходът са единствената реалност, тъй като нищо не умира, променя се само формата.
И в живота след смъртта, както и в този живот, от най-първостепенна важност е свободната воля. Ако 90 процента от живота ни се направляват от миналата карма, остават 10 процента свободна воля, върху които запазваме своя контрол. Съдбата може и да е предначертана, но свободната воля определя бъдещата карма и съдба.

Както казва Баруча: „Чудеса не искай.” Сътворете сами чудото на приемането, смелостта, радостта и спокойствието.
Природата иска от нас да работим върху себе си. Ние всички сме тук, за да усвоим уроците, да преминем през определени изпитания, които ще ни помогнат да израснем духовно, а сумата от тези уроци и преживявания определя каква цел има душата в настоящото си прераждане. Ние всички се подчиняваме на условия, породени и поставени в минали прераждания, които сме пренесли в настоящото прераждане и трябва да се справим с тях или да ги преживеем в още по-тежка форма в бъдещи прераждания, докато не усвоим урока.
Достъпната и разбираема проза на Баруча има огромно значение при обясняване на някои изключително сложни понятия. Книгата е зашеметяваща и пленителна за незапознатите и направо странна за онези, които не вярват в кармата, преминаването на душата от тяло в тяло и съществуването на света на душите.

Казват, че когато ученикът е готов, тогава се появява и Покровителят, който ще го наставлява в духовното му израстване. В книгата на Баруча, написана като роман, но чиято тематика е посветена на истините в този живот (и в следващия), Покровителят е Саи Баба от Ширди и в крайна сметка тези истини се свеждат до живот, изпълнен с доверие и благодарност към Покровителя, който ще се погрижи за временните и духовни нужди на своя последовател. Тази вдъхновяваща книга ще укрепи вярата на мнозина и вероятно ще отвори просвет, през който да се промъкне вярата в душата на други. Последният ред от книгата обобщава същината и посланието на романа: „Смъртта е мит. За разлика от незнанието, животът не знае край.”

„Факирът“ тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

eko

Цветелина Спиридонова: Намираме се сред океан от красота

Художничката показва на децата как да спасим моретата и океаните „Великото приключение на малкото китче …