Начало / Свят / Тиранията и корупцията са темите на номинираните книги за арабския „Букър”

Тиранията и корупцията са темите на номинираните книги за арабския „Букър”

Тиранията и корупцията в Арабския свят са темите върху,  които акцентират писателите, номинирани за Международната награда за арабска художествена литература, информира „Гардиън”. Призът, който се организира съвместно с британската награда „Мен Букър”, съществува от 2008 г.

Номинираните за 2112 г. бяха обявени вчера на церемония в Кайро. Хабиб Селми от Тунис разказва за борбата между религиозното и модерното в неговата страна, като тя е пресъздадена чрез живота на едно семейство в романа „Жената от Ал-Басатин”. Египтянинът Насер Ирак описва пътя на млад мъж към Дубай, който е арестуван за убийството на руска проститутка в „Безработният”.

Творбите на ливанските автори Раби Джабер – „Друже от Белград” и  Джабур Дауайхи – „Скитникът”, запознават с историята на Ливан и трудния живот в тази държава. Езедин Чоукри Фишер от Египет разказва интересна история за Ню Йорк с „Прегърни моста Бруклин”.

Председател на журито е Георгес Тарабичи. Той и неговият екип бяха в анонимност преди церемонията. Причината е страх да не би някое издателство да окаже натиск върху тях. Победителят от арабския „Букър” печели 50 000 долара, а всеки номиниран получава по 10 000 долара.

Свързани заглавия
Суадитка и мароканец печелят арабския Букър
Дубайско издателство с дебютно издание в САЩ
Скандал на панаира на книгата в Прага

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …