Начало / Интервюта / Алекс Банаян: Смисълът на „Третата врата“ е, че винаги има начин

Алекс Банаян: Смисълът на „Третата врата“ е, че винаги има начин

Скоро след като книгата се появи у нас, посрещаме на родна земя и самия автор

IMG_20190628_112800

Едва 26-годишен, той стана известен с това, че като студент преследва и интервюира най-големите умове в шоубизнеса, музикалната индустрия и технологиите и накрая пише книга за своя необикновен подход към тях. Посрещнахме Алекс Банаян в софийския Хеликон на ул. „Съборна“ и лично усетихме неговата харизма, а какво се крие зад „Третата врата“, прочетете в интервюто му специално за Лира.бг.

– България е част от турне, в което включвате световни центрове като Рим, Мадрид, Пекин. Как решихте да дойдете в нашата страна?

– Книгата ми „Третата врата“ се появи в Щатите преди около година и съм щастлив, че там вече е бестселър. Днес съм изключително ентусиазиран от международното турне, което правя с нея. Минавам през Испания, Корея, Италия, Китай, Япония и е хубаво, че съм в България не само защото „Третата врата“ излезе и на български, а защото страната ви силно ме заинтригува. През последните месеци получавам много съобщения оттук, търсят ме основно читатели в инстаграм, затова се радвам, че сега имам възможността да ги видя на живо.

– Колко време мина от срещите ви с известни хора и ако погледнете назад, бихте ли предприели същото, за да стигнете до тях?

– Цялото приключение започна преди 8 години. Бях на 18, първокурсник в университета, прекарвах всеки ден в стаята си в общежитието, взирайки се в тавана. Преживявах кризата „какво искам да правя с живота си“. Не само че не знаех как ще се справя, чудех се как са се справили хората, на които аз се възхищавам. Например как Бил Гейтс продава първия си софтуер от общежитието, докато никой не знае името му; или как Лейди Гага записва първия си голям албум без нито един хит зад гърба си. На тези неща не те учат в университета. Мислех си, че трябва да намеря книга с отговори на подобни въпроси,  затова преглеждах всички биографии, бизнес книги и прочие в търсене на разковничето, но… останах с празни ръце. Нямаше такава. Тогава реших, че аз ще напиша книга.

Та това беше преди 8 години и ако трябва да върна времето назад, бих постъпил по абсолютно същия начин. Дори да съм правил грешки, те са ми дали най-важните уроци. „Третата врата“ е не само книга със съвети как да успеете, тя описва живота ми, докато преследвам тези хора и попивам знанията им.

– Родителите ви доволни ли са, в книгата си пишете, че невинаги са насърчавали вашата упоритост?

– Родителите ми са ирански имигранти, които бягат в Щатите, и за тях винаги е било важно да стана лекар, защото там тази професия дава сигурност. Когато се отказах и предприех това откачено начинание, за да напиша книгата, която мечтаех да прочета, майка ми плачеше всяка нощ и се чувстваше сякаш обръщах гръб на всички жертви, които тя бе направила. По онова време бях прекалено млад, за да разбера съвсем ясно нещата, но сега, след като съм малко по-зрял, проумях всичките ѝ саможертви и какво са ѝ стрували. Осъзнах и колко съм ѝ благодарен. Не просто защото я виждам щастлива, а и защото тя е най-голямата ми подкрепа.

Мисията на „Третата врата“ е да вдъхнови новото поколение да повярва, че всичко е възможно.

IMG_20190628_112253

– Вече имате почти същата популярност като много от хората, на които сте се възхищавали. Ако някой младеж се опита да стигне до вас на цената на всичко, как ще се държите с него

– Много ще ми хареса! Преди няколко дни бях в Мадрид за премиерата на книгата в Испания. Там имаше едно 15-годишно хлапе, което ми каза, че е прочело „Третата врата“ и говореше за нея с толкова вълнение! Каза ми, че се е вдъхновил от книгата, писал на най-големите CEO-та в Испания и е получил невероятни отговори от най-богатия инвеститор. Аз го прегърнах и му казах колко се гордея с него, дадох му имейла си. Вчера му написах колко горд се чувствам.

– Тоест не мислите, че осъществяването на контакти с популярни хора е възможно само в Щатите?

– Напълно вярвам, че може да се случи навсякъде по света. Това 15-годишно момче в Испания е чудесен пример. Може би, ако се е опитал да се свърже с Бил Гейтс в Америка, би му било по-трудно, но той се е оказал достатъчно умен, за да се обърне към местната версия на Бил Гейтс, към човека, на когото той се възхищава. Знаете ли, ако това е личност от Америка, наистина ще ви бъде трудно, но пак можете да се мобилизирате и да потърсите контакт. А ако е човек от България… Мисля, че ключът е в това да знаете какво искате, за да направите всичко възможно да го постигнете.

– Казвате, че Спилбърг и Бил Гейтс са влезли през третата врата. Накъде води вашата трета врата?

– Цялата идея на „Третата врата“ е, че прекарах седем години в интервюиране на най-успешните личности и осъзнах, че всеки един от тях третира бизнеса и успеха си като нощен клуб. Към него винаги има три входа – първата врата е главният вход, пред който има извиваща се до другата пресечка опашка. Пред него чакат 99% от хората. Втората врата е ВИП-входът, през който влизат богатите и известните. Обществото и учебната система ви внушават, че това са единствените ви възможности, но аз разбрах, че винаги има трета врата! Тя може да е през кухнята, през прозореца, през тайна стена, но винаги има и трети вход. Няма значение дали говорим за Бил Гейтс, който продава първия си софтуер, или за Спилбърг, станал най-младият режисьор в историята на Холивуд, те все минават през третата врата. Въпросът ви за това накъде води моята врата е интересен, защото тогава не го осъзнавах, но сега знам, че имам мисия. Мисията на „Третата врата“ е да вдъхнови новото поколение да повярва, че всичко е възможно.

Ако искаш да станеш онзи, към когото се стремиш, е важно да се заобиколиш с хора, на които се възхищаваш

IMG_20190628_112249

– Наистина е вдъхновяващо, че го наричате „мисия“, а не просто мечта. Дали обаче Третата врата е бизнес стратегия, или я прилагате във вашето всекидневие. Бихте ли преследвали по същия начин любовта на живота си?

– „Третата врата“ е начин на мислене, който може да се приложи във всичко. Дори и в романтичен план, но трябва да бъдеш умен, не може просто да притесняваш хората. Стига да си мил и внимателен, смисълът на „Третата врата“ е, че винаги има начин. Независимо от препятствието, пред което сте изправени, колкото и големи да са предизвикателствата, винаги има начин.

– Казвате, че приятелството е от огромно значение за вас. Какъв би бил съветът ви към младите хора, а и не само, към читателите въобще – как да се държат със своите приятели и как самите те да реагират като добри приятели в замяна?

– Тук наистина не става дума за младежи, това е нагласа към живота по принцип. Най-силното нещо, което мога да препоръчам, е да огледате обкръжението си. Така постъпих аз. Вземете лист хартия, от едната му страна нарисувайте слънце, а от другата облак. От страната със слънцето направете списък на всички неща и хора във вашия живот, които ви  карат да се чувствате сякаш слънцето свети единствено за вас. От другата направете подобен списък на нещата и хората, които ви дават усещането, че отгоре ви е надвиснал облак. Ще видите, че от слънчевата страна ще попаднат работа, пътувания, любими книги, там ще са и имена на хора – може би най-близките ви приятели, може би не. Започнете да прекарвате повече време с тях, защото човек става като тези, с които споделя времето си. И ако искаш да станеш онзи, към когото се стремиш, е важно да се заобиколиш с хора, на които се възхищаваш заради различните им качества – може да са мили, щедри, забавни. Това е първото нещо. Второто е да не свеждаш приятелството до себе си. Имам предвид  да гледаш какво дава освен на теб, и на човека отсреща. Мисля, че това е най-добрият начин да бъдеш добър приятел! Накрая нещата се свеждат до грижа и обич. Не само в приятелството, във всички видове връзки.

Интервю на Кристина Цонева

Прочетете още

Toshev-Cveta

Георги Тошев: Има незаменими личности и Татяна Лолова е от тях

„Днес е лесно да изгрееш и бързо да залезеш“, казва още писателят и журналист „Татяна …