Начало / България / Каралийчевите дни ще се проведат от 11 до 18 май?

Каралийчевите дни ще се проведат от 11 до 18 май?

110-годишнината от рождение на Ангел Каралийчев ще бъде отбелязана тържествено в неговия роден град Стражица. Вероятно Каралийчевите дни ще се проведат от 11 до 18 май заради матурите и външното оценяване, съобщи dariknews.bg. На работна среща местните институции са обсъдили предложенията за културната програма на честванията: карнавално шествие на ученици, маскирани като приказните герои на Каралийчев; конкурс за най- добра драматична приказка; конкурс за есе „Ако имаше един вълшебник”; конкурс за най-добра рисунка „В приказния свят на Ангел Каралийчев”; изработване на хвърчила с мотиви от популярни творби на писателя.

Предвижда се и научна сесия, която ще дискутира творчество на Каралийчев и издаването на билингвистичен сборник на български и английски, свързан с живота и делото на писателя. Ще бъде издаден и юбилеен вестник. Предвиждат се и редица срещи с български писатели.

Ангел Каралийчев е роден на 21 август 1902 г. Писателската му дейност започва, когато е на 17 години – в сп. „Ученическа мисъл“ (Русе) помества стихотворението си „Орелът“.Учи  химия в Софийския университет. Дипломира се в Свободния университет през 1928, където завършва дипломация. Първата му книга – революционната поема „Мауна лоа“ излиза през 1923 г.  Пише разкази, пътеписи, приказки, както и авторизирани приказки и легенди от българския и чуждестранния фолклор. Автор е на книгите с разкази „Ръж“ (1924), „Жълтици“ (1925), „Имане“ (1927), „Сребърна ръкойка“ (1935), както и на 15 книги за деца и юноши: „Приказен свят“ (1929) „Ането“ (1938), „Тошко Африкански“ (1940), „Житената питка“ (1948) и др. Умира на 14 декември 1972 г. в София.

Книги на Ангел Каралийчев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Кратка история на мита_корица

Смайващото изследване ни превежда през митове от палеолита чак до наши дни

„Кратка история на мита“ от Карън Армстронг е богат, наситен разказ за връзката на човечеството …