Начало / Любопитно / Шуменец тръгна на пътешествие, описано в книга

Шуменец тръгна на пътешествие, описано в книга

47-годишният Тихомир Радев ще преодолее 2500 км с каяк

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Маршрутът на българина е точно като от един роман на Жул Верн. Става дума за книгата „Дунавският лодкар”. Макар че ѝ липсва известността на творби като „Децата на капитан Грант” или пък „Капитан Немо”, тя е важна точно за нас, българите. Защото описва любовно-революционна история на фона на Априлското въстание и Руско-турската освободителна война.

Рибарят-лодкар в книгата на Жул Верн е русенец, но дребната географска разлика не пречи на Тихомир. Полицай по професия, той е известен сред колегите си и с любовта към екстремните спортове и книгите.

Първо да четат и да мечтаят – това послание отправя шуменеца към младите хора от микрофона на БНР. Споделя и подробности за самото пътуване – маршрутът стартира от немския град Инголщат в Германия, а финалът е в Черно море. Очаква се да доплава дотам на 31 август.

На всичко отгоре Тихомир ще носи в себе си пари само за бутилирана вода. За прехраната си ще разчита на онова, което улови в реката или намери по брега, а също и на добрината на хората.

Маршрутът на полицая следва точно описания и от Жул Верн. Ето всъщност как говори писателя за главния герой, в чиято кожа ще се превъплъти шуменецът:

“Висок, тридесетгодишен мъж, рус като северен славянин, надарен с херкулесова сила и гъвкавост, Стефан Ладков притежаваше всички ония качества, необходими за един водач.”

Илюстрация от книгата на Жул Верн
Илюстрация от книгата на Жул Верн

За жалост обаче писателят си отива от света ни преди да довърши своята книга. Ръкописът е намерен от сина му Мишел, той го дописва и три години по-късно „Дунавският лодкар” е в парижките книжарници. Става дума за 1908-а.

Така че 111 години по-късно книгата ще оживее – по Дунава и благодарение на един българин. Дунавски лодкар ще е Тихомир Радев. Нека му пожелаем попътен вятър!

Лира.бг по информация от БНР и интернет
Снимки: ShumenOnline.bg

Прочетете още

book-1421097_1280

Типология на четящите – кратък наръчник, в който сте и вие

Определете сами своята… диагноза Книгите са голямо изкушение и навлязат ли веднъж в живота ни… трудно …