Начало / Свят / Писмо разкрива лошите отношения между Чандлър и Хичкок

Писмо разкрива лошите отношения между Чандлър и Хичкок

Американският писател Реймънд Чандлър е изразил недоволството си от работата си с режисьора Алфред Хичкок в наскоро намерено писмо, пише сайтът lettersofnote.com.

Двамата са работили съвместно по трилъра Strangers on a Train (1951), екранизация на едноименния роман на Патриша Хайсмит, издаден година по-рано. Отношенията им се влошили, когато Хичкок искал да промени сценария на Чандлър. Авторът на „Големият сън” започнал да страни от регулярните събирания на екипа, наричайки ги „отегчителни бръщолевения“.

„Мога да разбера защо си размислил за някои от нещата, тъй като тези промени може да са ти били наложени… Но не мога да разбера как ти допусна един сценарий, в който в началото поне имаше някакъв живот, да бъде превърнат в безхарактерна помия от клишета, в група от безлични герои с диалози”, пише Чандлър на Хичкок. Писмото е с дата 6 декември 1950 г. В крайна сметка филмът минава с променлив успех – има номинация за „Оскар” (операторско майсторство”), а Хичкок е обявен за режисьор на годината.

Чандлър е известен с непукизма и безпардонността си – бил е на нож с Хемингуей, като го обвинявал, че разказва все една история;остро е критикувал Холивуд и раздаването на „Оскар”-ите.

Фото:en.wikipedia.org

Свързани заглавия
Реймънд Чандлър – от дъното към върха
Мечтата на Реймънд Чандлър се сбъдна след половин век
Топ 20 на най-доброто начало и край на роман

Книгите на Реймънд Чандлър тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …