На фокус
Начало / България / „Единствен син” на Стефан Одеги и на български

„Единствен син” на Стефан Одеги и на български

„Ония, които са чели „Изповеди“ на Жан-Жак Русо, не си спомнят той да споменава някъде, че е имал брат. А Жан-Жак все пак хитро намеква за него: „Брат ми изчезна в Кобленц. Ни вест, ни кост от него оттогава, и ето – превърнах се в единствен син. Заглавието на романа ми идва от този пасаж. Стори ми се, че това увъртане е многозначително.
Осемнайсети век донякъде въвежда един нов поглед към личността, към неповторимостта на човека, към социалното му положение и състояние. В този смисъл романът ми е „русоистки“. Това не означава, че не търся наслада от интригата в забавния роман. Харесваше ми да разказвам истории за осемнайсети век, без да пиша исторически роман”, заявява Стефан Одеги за романа си „Единствен син”.

Книгата на френския автор беше посрещната с възторг в родината му, като авторитетният „Нувел Обсерватьор“  написа: Всеки читател, запленен от първия роман на Стефан Одеги „Теория на облаците“, ще прочете и втората му книга, в която писателят разкрива многообразието на таланта си. Други времена, други бури! Пред нас е един исторически роман, повел ни към ада. Целият осемнайсети век минава пред очите ни като на кинолента…”.„Единствен син” предстои да излезе и българския книжен пазар.

Стефан Одеги (1964) преподава история на киното и изкуството в Париж. Първият му роман „Теория на облаците“ (2005) получава наградите „Морис Жоньовоа“ на Френската академия и „Черна карта“ и е преведен в цял свят. Вторият, „Единствен син“ (2006), му носи престижната „Ле дьо маго“, както и две номинации – за „Гонкур“ и „Медичи“. Следват „Ние, другите“ (2008) и „Rom@“ (2011, номиниран за „Гонкур“), които нареждат Одеги сред най-ярките представители на съвременната френска проза.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Kniha1

Пет книги, които ще разширят погледа ни към реалността

Връщат посоката и желанието за живот Има книги, които говорят за морала – и други, …