Начало / България / „Българчето от Аляска” е новият сборник на Деян Енев

„Българчето от Аляска” е новият сборник на Деян Енев

„Българчето от Аляска е от истинско по-истинско. С поета Георги Константинов на 12 септември през изтеклата година взехме влака за Белград, за да участваме в конгреса на П.Е.Н. в сръбската столица. И в купето на международния вагон, където се настанихме, попаднахме на българчето от Аляска. Когато се прибрах в България, написах един публицистичен текст, който послужи като канава за разказа. Но за да се превърне публицистичният текст в разказ, бяха нужни и думите на Алеко Константинов от «До Чикаго и назад», и погледът на майката”, споделя в интервю за dnevnik.bg писателят Деян Енев за новата си книга „Българчето от Аляска. Софийски разкази”.

Новият сборник ще бъде в разпространителската мрежа от 13 януари, а премиерата е утре,12 януари, в столичната галерия „Снежана” от 19 часа. Книгата ще бъде представена от Калин Терзийски и Митко Новков.

Деян Енев е роден на 11 август 1960 г. в София. Завършил е английска гимназия в София и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Женен, с две деца. Работил е като бояджия в киноцентъра, нощен санитар в психиатрията на Медицинска академия и хирургията на ІV Градска болница, пресовчик във военния завод ЗЕСТ „Комуна“, учител, текстописец в рекламна агенция и журналист в „Марица“, „Новинар“, „Експрес“, „Отечествен фронт“, „Сега“ и „Монитор“. Зад гърба си има над 2000 журналистически публикации – интервюта, репортажи, статии, очерци, фейлетони. Издал е дванайсет книги, сред които награждаваните „Четиво за нощен влак“ (1987), превежданата на норвежки „Ловец на хора“ (1994), „Ези-тура“ (2000), издадената на английски „Цирк България (2010), „Господи, помилуй“ (2004), „Градче на име Мендосино“ (2009) и излезлият през тази година сборник „Българчето от Аляска. Софийски разкази“.

Книгите на Деян Енев тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …