Начало / България / „Българчето от Аляска” е новият сборник на Деян Енев

„Българчето от Аляска” е новият сборник на Деян Енев

„Българчето от Аляска е от истинско по-истинско. С поета Георги Константинов на 12 септември през изтеклата година взехме влака за Белград, за да участваме в конгреса на П.Е.Н. в сръбската столица. И в купето на международния вагон, където се настанихме, попаднахме на българчето от Аляска. Когато се прибрах в България, написах един публицистичен текст, който послужи като канава за разказа. Но за да се превърне публицистичният текст в разказ, бяха нужни и думите на Алеко Константинов от «До Чикаго и назад», и погледът на майката”, споделя в интервю за dnevnik.bg писателят Деян Енев за новата си книга „Българчето от Аляска. Софийски разкази”.

Новият сборник ще бъде в разпространителската мрежа от 13 януари, а премиерата е утре,12 януари, в столичната галерия „Снежана” от 19 часа. Книгата ще бъде представена от Калин Терзийски и Митко Новков.

Деян Енев е роден на 11 август 1960 г. в София. Завършил е английска гимназия в София и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Женен, с две деца. Работил е като бояджия в киноцентъра, нощен санитар в психиатрията на Медицинска академия и хирургията на ІV Градска болница, пресовчик във военния завод ЗЕСТ „Комуна“, учител, текстописец в рекламна агенция и журналист в „Марица“, „Новинар“, „Експрес“, „Отечествен фронт“, „Сега“ и „Монитор“. Зад гърба си има над 2000 журналистически публикации – интервюта, репортажи, статии, очерци, фейлетони. Издал е дванайсет книги, сред които награждаваните „Четиво за нощен влак“ (1987), превежданата на норвежки „Ловец на хора“ (1994), „Ези-тура“ (2000), издадената на английски „Цирк България (2010), „Господи, помилуй“ (2004), „Градче на име Мендосино“ (2009) и излезлият през тази година сборник „Българчето от Аляска. Софийски разкази“.

Книгите на Деян Енев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

zelene3

Зелен е конят на живота

Юлия ПЕТКОВА Излизането на романа с мистериозното заглавие „Зелен е…“ у нас едва ли е …