Начало / България / Деца ще се учат как се създава книга

Деца ще се учат как се създава книга

Русенската библиотека „Любен Каравелов” ще реализира проект “АБВ на книгата”, в партньорство с художествената галерия. За пръв път българска библиотека печели проект по програма „Култура” на Европейската комисия, съобщи ръководителят Теодора Стоянова за dariknews.bg. Целта му е да насърчи интереса към книгата у децата на възраст между 7 и 14 години, като ги запознае с начина, по който тя се създава  – написва, илюстрира, превежда.

Това запознанство с книгата ще се осъществи под формата на няколко работни ателиета за деца през тази учебна година. Работните ателиета ще се ръководят от професионалисти в областта на книгата: писатели, илюстратори, преводачи, печатари, книжари и библиотекари. Иновативният аспект на проекта се състои в представянето на книгата като интегрален продукт, от създаването до разпространението.

Проектът е насочен и към хората, които професионално се занимават с книги. За тях основното събитие е Фестивалът на книгата, който ще се организира в София през октомври 2012 г. Дейностите ще се реализират с участието на  партньорски институции от Австрия, Полша, Сърбия. Координатор на проекта е сдружението “Приятел на детето” – София.

Първите работни ателиета ще са посветени на ролята на преводача в създаването на книгата. Преводачката Лилия Рачева ще представи на децата своя превод на книгата на Михаел Енде „Училище за вълшебства и други истории”, която излезе в края на 2011 г. В работните ателиета ще вземат участие деца от СОУ „Христо Ботев”, ОУ „Иван Вазов” и ОУ „Любен Каравелов”. На тази своя първа среща децата ще се запознаят с технологията на създаването на една книга и със спецификата на преводаческия труд.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …