Начало / Критика / Творба със сто звезди

Творба със сто звезди

Яна ДУРЖЕВА
214988_b„Интересно как някои творби идват при нас в най-подходящия момент. Понякога се питам кой кого избира…“ 
Каролина израства в свят с аромат на книги и любов. Възпитана е в уважение към литературата, благодарение на което е сбъднала мечтата си и притежава уютна кафе-книжарница. Тя е на 40 години, но животът ù поднася куп неприятности, заради които се чувства два пъти по-възрастна. Заедно с брат си Гилермо се грижат за майка им Барбара. Тя е в тежка депресия, заради загубата на съпруга си и отказва да говори. Стигнала до отчаяние, Каролина започва да лекува майка си с една по-различна терапия − книги. Внимателно подбира истории, които са довели нейния живот до промяна, разбулвайки най-съкровените си тайни. Но възможно ли е терапията да излекува майка ù? Трябва да се опита на всяка цена, защото ще бъде спасена не само една душа.
„Мама измисли начин да забравяме грозните събития в живота си, но същевременно да помним научените от тях уроци. Вадеше цитат от книга или диалог, които прилягаха на случая и с безупречния си краснопис го нанасяше върху някоя от белите плочки в кухнята… Това беше нейният подход да ни внуши, че друг вече е изстрадал нашата болка и дори в дълбините на изтъкания от въображението ни ад може да се напишат най-красивите истории“
Историята на Каролина е наситена с изключително много страдание, премълчани истини и болка. Пълна е с тъга, но не отблъскваща, не обсебваща и водеща до отчаяние тъга. А такава, докосваща всяко кътче на човешката душа. Тъга, която учи на непознати емоции.
Макове през октомври“ показва онази наша страст да намираме себе си или отпечатък от душите си във всяка прочетена художествена история. Идеята да разказваме личните си преживявания чрез прочетените романи е забележителен подход. Авторката представя четенето като нещо интимно и лично. Съкровено изживяване, в което отдаваме част от себе си, за да опознаем героите. Да поговорим безмълвно с автора, който може да се превърне в най-близкия ни човек.
Романът засяга и темата за силата на приятелството, както и вечната връзка между деца и родители. Изследва тайните на един  брак, страха от самотата и депресията. Смелостта да рискуваш и сбъднеш мечтите си.
Смело оценявам тази гениална за мен творба със сто звезди.
„Някои творби са значими не само заради гениалността си, ами заради чувствата, които е изпитвал авторът, докато ги е писал.“