Начало / Свят / Учредиха награда за критика – „Брадвичката на годината”

Учредиха награда за критика – „Брадвичката на годината”

Ще има награда и за британските  литературни критици, съобщи „Гардиън”. Призът ще се нарича „Брадвичката на годината” и ще се връчва за „най-ядната, смешна и остра критика към книга през годината”. Първият победител ще бъде обявен на 7 февруари тази година.

Целта е да се промотира достойнството и оригиналността в литературната журналистика. Анна Бадели – главна редакторка на сайта theomnivore.co.uk и основател на наградата, казва: „Ние, литературните критици, сме поставени под натиск от безбройните блогъри и автори на ревюта в „Амазон”. Вече всеки може да пише ревю. Нашият авторитет се губи”.

Предполага се, че тази година победителят ще бъде някой, критикувал „Рим” от Робърт Хюз. Както lira.bg писа преди, творбата за „Вечния град” е изпълнена с грешки – както в исторически, така и във фактологически аспект.

Има и критици, разпънали на кръст книгата на Джулиан Барнс „Предчувствие за край”, наградена с „Букър”. Според критик от „Ню Йорк таймс”, творбата е „отлична в своята посредственост” и „не изисква концентрация и не предизвиква размисъл”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Elfriede-Jelinek

Писателка, която възмути света, навършва 75

Заклеймявана и обожавана, тя казва първа много истини на глас Елфриде Йелинек прави невъзможното през …