На фокус
Начало / Свят / Ислямски духовници: Салман Рушди в Индия! Това е като сол в раните ни

Ислямски духовници: Салман Рушди в Индия! Това е като сол в раните ни

Писателят Салман Рушди ще посети големия литературен фестивал в Джайпур, Индия, пише „Гардиън”. Той ще стори това независимо от протестите на ислямските духовници, които смятат, че авторът на „Сатанински строфи” не бива да бъде допускан да се връща в родината си.

Маулана Абдул Касим Номани –  втори ректор на най-известната семинария в Индия, „Дарул Улум Деобанд”, не крие гнева си: „Не трябва да се позволява на Рушди да се връща в Индия. Ако той посети Индия, това ще бъде като сол в нашите рани. Той нарани нашите религиозни чувства”. Номани допълва, че ще се допита до всички власти и ще направи всичко възможно, за да не бъде осигурена виза на писателя.

„Относно моето посещение в Индия, за протокола – не се нуждая от виза”, заяви Рушди в социалната мрежа „Туитър”.

През последните години той се връща в родината си няколко пъти и всеки път отзвука беше подобен. Както е известно, причината е книгата му „Сатанински строфи” (1988 г.), която дори накара иранския лидер Аятола Хомейни да поиска екзекуция на Рушди, затова, че е обидила Исляма, Корана и Мохамед.
Литературният фестивал в Джайпур е най-големият в Азия. Той се провежда всяка година от 2006-та насам през месец януари. Празнуват се проявите както на индийски, така и на чуждестранни автори. Място на събитието е хотела „Диги Палас”. Фестивалът се разраства всяка година, като на изданието му през 2011 г. присъстваха 226 автори.

Свързани заглавия
Девора Роуз: Салман Рушди не е кавалер
„Фейсбук” се извини на Салман Рушди
Краят под краката ни
Салман Рушди отново на български

Книгите на Салман Рушди тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226024_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (20 март – 26 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Войната на буквите от Людмила …