Начало / Любопитно / Най-добрите професии за любителите на четенето

Най-добрите професии за любителите на четенето

2848Обичате да четете и току-що сте завършили университет или пък търсите професия, която да ви носи радост? Сайтът Bookstr предлага списък с десетте най-подходящи професии за вас.

  1. Библиотекар

Очаквано, нали? Наистина това е първата професия, за която се сещаме, когато става дума за книги. Е, тя не винаги включва само четене, но книгите ще бъдат навсякъде около вас. Ще можете да вложите наученото и отдадеността си в това да увлечете нови хора да открият любовта къв четенето. А и ще стрещате хора със сходна на вашата страст.

  1. Литературен агент

На Запад тази професия е мостът между писателя и издателя. Литературните агенти са представителите на писателите, които търсят издатели за творбите им и преговарят за условията на договорите им. Те, също така, четат купища ръкописи, преди да решат на кого да дадат шанс. Смята се, че работата с агент улеснява работата на писателите, особено защото големите международни издателства не приемат ръкописи, изпратени от непредставени от агентите си автори.

  1. Издател

Издателският бизнес включва редактиране, дизайн, маркетинг и много други аспекти на продаването на книги. Във всеки от тях човек може да упражни креативността си, докато работи по цял ден с книги. Какво повече може да иска човек?

  1. Коректор

Ако обичате да четете, твърде вероятно цените много и граматическите правила. Коректорът прави точно това – налага ги. Това е и една от най-отговорните позиции в книгоиздателския бранш.

  1. Оценител на сценарии

В западната практика съществува професията оценител на сценарии – човек, през когото преминават всички нови предложения за филми, предавания и сериали, изпращани от известни и неизвестни автори до големите телевизионни и филмови студия. Ако преди това сте прочели достатъчно количество книги и пиеси, то със сигурност вече имате изграден нюх за това какво е качествено.

  1. Автор на книжни ревюта

Тези ревюта намират своите места в уеб сайтове, вестници и списания, но и съдържат важна информация за новите издания, като резюме на сюжета, персонажите, стил и т.н.

  1. Преводач

Тази професия изисква да знаете перфектно поне два езика. В нея текстът не просто се превежда от един на друг език, а е спазват и всички граматически правила. Обикновено читателите имат богат речник, а тази работа със сигурност дава възможност за демонстрирането му.

  1. Маркетинг специалист в издателство

Обикновено тази професия включва организиране на представяния и срещи с читатели, контакти с медиите и организиране на участие на авторите в предавания и интервюта с цел промотиране на новите заглавия.

  1. Учител

Искате да вдъхновите следващите поколения да четат? Тогава начален учител или такъв в първите класове на гимназията е точно професия за вас. Любовта към четенето е характерна и за преподавателите в гимназиите и университетите, разбира се.

  1. Собственик на книжарница

Ако сте от хората, които предпочитат да работят за себе си, това е опцията за вас. Днес помощта на интернет и социалните медии за популяризирането на книжарниците е неоценима. А продавайки книги на другите, вие ще можете да подхраните не само своята, но и тяхната страст към четенето.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

242077_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (13 ноември – 19 ноември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Рана от Захари Карабашлиев 2. Иван Ланджев за неизбежната случайност. Есета, истории, фрагменти …